Svenska gröna och hållbara innovationer ska kopplas till indiska marknaden

Bild: Enviro.

 Enviro är ett av flera företag som deltar i India Sweden Innovations Accelerator (ISIA), som ett steg i en långsiktig satsning på den indiska marknaden. ISIA är ett samarbete mellan Energimyndigheten, Business Sweden och Confederation of Indian Industries.

Projektet  vänder sig till utvalda svenska företag med nya teknologier och lösningar inom förnybar energi som är mogna att lanseras internationellt.

– Syftet är att öka utbytet av teknisk utveckling inom förnybar energi och resurser över landsgränserna och en del i ett långsiktigt, strategiskt arbete för att etablera vår teknologi i Indien, säger Thomas Sörensson, vd Enviro.

ISIA startade 2013 och har sedan dess resulterat i ett flertal samarbeten för svenska innovationsbolag. Ett exempel är företaget Spowdi, vars soldrivna vattenpumpar installeras lokalt i Bangalore. Företag som väljs ut till programmet har, precis som Enviro, skalbara innovationer med möjlighet att expandera på en internationell marknad och som är relevanta för indiska förhållanden.

– Problematiken med uttjänta däck är global, de däck som återvinns i Indien blir främst till energi genom enklare och mer tveksamma teknologier vad gäller arbetsmiljö, säkerhet och utsläpp. Landet är alltså i stort behov av hållbara lösningar för uttjänta däck samtidigt som det också är en av världens största däck-, gummi och kimröksmarknader. Projektet med ISIA är ett bra steg framåt och en möjlighet för oss att på sikt etableras på den indiska marknaden. Dialoger och tester pågår redan med flera av landets största däcktillverkare.

De antagna företagen kommer till att börja med göra tre resor till Indien för att träffa indiska företag, intressenter och potentiella samarbetspartners. Den första delegationen reser till Indien 6–14 november 2019.

– I slutet av förra året invigde vi ett utställningsrum i New Delhi där de deltagande företagen kan träffa indiska intressenter och med hjälp av AR-teknik, Augmented reality, och interaktiva stationer visa hur deras energilösningar kan användas i det indiska samhället, säger Ludvig Lindström, programansvarig på Energimyndigheten.

– Vi ser detta som första steget i ett långsiktigt samarbete med Energimyndigheten och andra relevanta kontakter för att etablera vår teknologi på den indiska marknaden när tidpunkten är rätt, säger Thomas Sörensson