Nordiska kärnkraftsbolag i gemensam satsning för framtidens ingenjörer

Ringhals säkrar oberoende härdkylning. Bild: Vattenfall.

Fossilfri och stabil elproduktion är viktigt för fortsatt elektrifiering med minskade utsläpp. Nu vill kärnkraftsbolagen säkra tillgången på teknisk kompetens. Uniper, Vattenfall, Fortum och TVO startar därför ett gemensamt nordiskt trainee-program, det skriver bolagen i ett gemensamt pressmeddelande.

Kärnkraftsindustrin i Norden etablerar nu ett gemensamt traineeprogram – Nordic Nuclear Trainee Program. Inför 2020 blir det ett 15-tal högskole- och universitetsstudenter eller redan examinerade ingenjörer eller tekniker som genom programmet får chansen att under 15 månader få högkvalificerad handledning vid någon av kärnkraftsbolagens olika anläggningar i Sverige och Finland.

Att säkra kompetens för framtidens elsystem har alltid varit en av de stora frågorna för energibranschen. Den stora utmaningen idag är att utforma elsystem som både kan leverera den elektricitet som samhället behöver, som samtidigt är fossilfri med minsta möjliga klimatpåverkan. Elbehovet förväntas också öka inom en snar framtid.

– Vattenfall ser behovet av att rekrytera hundratals ingenjörer de kommande åren till vår kärnkraftsverksamhet. Kärnkraften underlättar också klimatarbetet med sin fossilfria elproduktion. Det handlar om att fortsätta elektrifiera samhället och byta ut fossila bränslen, inte minst inom transporter och industriproduktion, säger Torbjörn Wahlborg, Produktionschef Vattenfall.

Uniper, Vattenfall, Fortum och TVO ser alla positivt på kärnkraftens fortsatta betydelse för elförsörjningen och för det långsiktiga arbetet med att uppnå beslutade klimatmål.