Azelio genomför slutgiltigt test för unikt pumpsystem 

Genrebild: Azelio.

Tillsammans med schweiziska Emile Egger & Cie SA (Egger) har Azelio utvecklat ett unikt pumpsystem för överföring av värme i sitt energilager. Ett livslängdstest för att verifiera pumpsystemets prestanda och funktion inleds nu.

Systemets unika förmåga att lagra energin under lång tid, för produktion av el under 13 timmar vid nominell effekt, vilar på en lösning för termisk energilagring. Förmågan att pumpa natrium vid hög temperatur (600°C) i systemet är en nyckel till dess effektivitet, varför Azelio valt att samarbeta med den världsledande fabrikatören av avancerade pumpsystem Egger för att utveckla en skräddarsydd lösning.

”Schweiziska fabrikatören Egger är specialister på att utveckla pumpsystem som hanterar svåra medium och är därför den bäst lämpade partnern för att utveckla en lösning som svarar upp mot våra högt ställda krav på effekt och prestanda”, säger Jonas Karlsson, VP Development på Azelio.

I praktiken driver pumpsystemet värme med hjälp av två pumpar; en som värmer det termiska lagret, samtidigt som den andra transfererar värme från lagret till Stirlingmotorn.

Pumpsystemet har testats och fungerar väl i kontrollerade utvecklingsmiljöer. Nu ska systemet verifieras genom ett livslängdstest om 4 000 timmar och samtidigt utsättas för verklighetstrogna omständigheter.

Emile Egger & Cie SA, som utvecklat komplexa pumpsystem för en mängd olika applikationsområden i olika branscher, ser mycket positivt på samarbetet.