GeoSol nominerad till prestigefyllt pris

Bild: Energy Machines.

Klimatsmarta energisystemet GeoSol kopplar ihop geoenergi och solkraft i unik skala i köpcentret Frölunda torg. Nu är energilösningen nominerad i kategorin Best Innovation i NCSC Sweden Awards.

GeoSol är Frölunda torgs nya energilösning, där Energy Machines integrerade energisystem är hjärtat. Lösningen bygger på en unik kombination av solceller och marklager som gör att det 100 000 kvadratmeter stora köpcentret till stor del är självförsörjande och fossilfritt. Byggnadens koldioxidutsläpp har minskat drastiskt med 225 ton årligen, dessutom har den totala energikostnaden sänkts med 30 procent och kostnaden för enbart uppvärmningen med hela 80 procent.

Nominerad till Best Innovation

Nu har GeoSol nominerats i NCSC Sweden Awards, som är en tävling för köpcenter i de nordiska länderna. I kategorin Best Innovation beskrivs GeoSol som ”solceller och geoenergisystem för ett radikalt minskat klimatavtryck”.

– Det är jätteroligt att projektet har nominerats. Ett energilager av 80 stycken 200 meter djupa borrhål i en gammal bowlinghall är en ganska unik lösning, säger Torbjörn Sjögren som är regionchef för Energy Machines i Västsverige.

Han beskriver projektet som utmanande men i slutänden väldigt lyckat.

– En av Energy Machines käpphästar är att ingen överskottsenergi ska gå till spillo. Så lite energi som möjligt ska släppas ut ur byggnaden, helt enkelt. Det är ett synsätt som skiljer sig radikalt från det traditionella sättet att betrakta kyl- och värmebehov i köpcenter. Men Frölunda torg har varit både kunniga och modiga nog att ändra hela sin strategi för hur energi hanteras, säger Torbjörn Sjögren.

”Vi är på rätt väg”

Att GeoSol nominerats gläder förstås även Frölunda torg.

– Det bekräftar att vi gör ett bra arbete på ett område som är oerhört viktigt för oss, säger Johanne Gabrielson, marknadschef för Frölunda Torg.

Intresset för att delta i årets tävling har enligt arrangören dessutom varit rekordstort.

– Det gör oss förstås inte mindre stolta, nomineringen är ett kvitto på att vi är på rätt väg med vårt hållbarhetsarbete, säger Johanne Gabrielson.

Årets svenska vinnare utses den 22 oktober och går vidare en nordisk final. Håll tummarna för GeoSol!