Energianalytiker: Spelet kring kobolt hårdnar

Under de senaste två åren sjönk koboltpriserna totalt till cirka 12 dollar per pund, i juli 2019. Källa: InfoMine.com

- Få marknader har drabbats hårdare under de senaste åren än den om kobolt, skriver amerikanske energianalytiker, Keith Kohl i sin krönika i tidningen Energy and Capital.

Den kortlivade men markanta uppgången av koboltpriset som ägde rum mellan 2016 och 2018 följdes av en lika otrolig priskollaps som sänkte dess värde med 70 procent.

- Det var dock inte svårt att se varför priset plötsligt steg som ett raket, konstaterar Keith Kohl i sin krönika för tidskriften Energy and Capital.

Robusta prognoser visade tydligt att efterfrågan på litiumjonbatterier skulle öka när fler elbilar började synas på motorvägarna. Och det tog inte lång tid innan fler och fler länder meddelade att nu skulle de förbjuda traditionella fossila fordon.

Men de goda tiderna för investerare varade inte länge, eftersom koboltpriserna sjönk plötsligt från rekordhöjder på nästan 45 dollar per amerikanskt pund.  Under de senaste två åren sjönk koboltpriserna totalt till cirka 12 dollar per pund i juli 2019.

- Kanske den största katalysatorn utlöstes efter att Demokratiska republiken Kongo (DRK) ökade utbudet. Mer än två tredjedelar av världens kobolt kommer från DRK. När de stigande elbilssiffrorna publicerades gällde det för gruvbolagen att snabbt dra fördel av de höga priserna, skriver Keith Kohl.

Enligt denna amerikanska energianalytiker bör man dock räkna med en eventuell försörjningskrasch, som emellertid inte förväntas komma förrän 2023.

- Om inget annat så finns det två hausseartade katalysatorer som fortfarande är öppna för koboltinvesterare. Den första är DRK:s nuvarande svåra ekonomiska tillstånd.

När 66 procent av världens gruvkobolt utvinns i ett land med en enorm potential för geopolitisk volatilitet, kan man enligt Koch, se hur snabbt en kris kan dyka upp.

I augusti 2019 meddelade världens största koboltproducent att produktionen i företagets Mutanda-gruva minskas på grund av svaga priser.

För att sätta lite perspektiv på detta, bör man enligt Koch komma ihåg att Glencores Mutanda-gruva står för ungefär 20 procent av det globala koboltutbudet, men att gruvans dolda reserver är kanske de största i världen.

- Den andra katalysatorn kretsar kring frågan om hur länge det tar för att genomföra den globala övergången till elfordon. Ju längre det tar, desto större blir vinstfallet för kobolt, säger Keith Kohl.

Han hänvisar till BloombergNEFs senaste prognos om 2019-års elfordonsförsäljning som räknar ut att år 2040 kommer 57 procent av alla sålda personbilar att vara elektriskt drivna.

- Men vi känner till fullo den tragiska historien bakom produktionen från dessa kongolesiska gruvor. Apple har redan uttalat sitt mål att endast använda etisk kobolt. Vad innebär det för investerare? De verkliga vinnarna på koboltmarknaden kommer att vara långsiktiga investerare som utnyttjar de nuvarande prisvillkoren, erinrar Keith Kohl.

- En annan potentiellt större vinnare i koboltsektorn kan existera i Nordamerika.  USA litar starkt på utländsk import för att tillgodose sitt nuvarande behov av kobolt.

Enligt Koch publicerade USA:s inrikesministerium nyligen en lista över 35 mineraler under 2018 som den ansåg vara avgörande för den ekonomiska och nationella säkerheten i U.S.

Samtidigt importerar USA ungefär 75 procent av landets kobolt, varav de mesta kommer direkt från Kina. Detta har väckt regeringen till handling. President Trump tillkännagav senaste i juni att hans administration kommer att påskynda utvecklingen av federala projekt som sätter fokusen på dessa så kallade kritiska mineraler.