Alelion Energy Systems är framgångsrika med litiumjonteknologi som ligger rätt i tiden

Bildkälla: Alelion Energy Systems Daniel Troedsson, vd på Alelion Energy Systems.

Göteborgsbaserade Alelion Energy Systems är specialiserade på industriella energilagringssystem baserade på litiumjonteknologi. Alelion satsar globalt och har bland annat tecknat nya kontrakt i Mellanöstern och Asien. I början av 2019 startade företaget dessutom en ny fabrik för tillverkning av litiumjonbatterier i Göteborg.

Text: Annika Wihlborg

Litiumjonbatterier ligger rätt i tiden eftersom de är mer energieffektiva, lättare och har längre livslängd jämfört med andra batterier. Litiumjonbatteriernas miljöpåverkan är dessutom betydligt lägre jämfört med blysyrabatterier. Hela industrins omställning till hållbara energisystem och mer hållbar energianvändning, har på senare år ökat intresset för litumjonteknologi. Det öppnar i sin tur nya marknader och segment för Alelion. Intresset för att ersätta bly-syrabatterier med litumjonbatterier bedöms som särskilt stort, inte minst bland trucktillverkare i flera världsdelar. Sommaren 2019 tecknade Alelion sina första avtal för etablering inom andrahandsmarknaden för truckar i Mellanöstern och Asien.

−Vi fokuserar för närvarande även mycket på specialfordon, tekniskt avancerade fordon som exempelvis används i hamnar, på flygplatser eller i gruvor. Det är en snabbväxande och mycket intressant marknad, säger Daniel Troedsson, vd på Alelion Energy Systems, som i dagsläget består av ett fyrtiotal medarbetare samt drygt femton konsulter.

Nyemission och ny automatiserad produktionslina

−I våras installerades vår nya automatiserade produktionslina, vilket gör det möjligt för oss att tillverka kundanpassade moduler, bland annat vad gäller storleken på batterierna. Det ger oss en flexibilitet som flera av våra konkurrenter saknar. Vi har även koncentrerat vår utvecklingsverksamhet inom energy management till Göteborg. Tidigare hade vi även energy management verksamhet i Tyskland, men den är numera avvecklad. Vårt energy management team arbetar med att utveckla ekonomiskt och miljömässigt intelligenta batterier, där mervärdet ligger i ett optimalt användande av energi, säger Daniel Troedsson.

 Före sommaren hade Alelion Energy Systems, som varit börsnoterade på Nasdaq First North sedan 2016, en nyemission. Den resulterade i 135 miljoner kronor som bland annat investerats i en ny fabrik. En viktig milstolpe under hösten äger rum den 3 oktober i år, då företagets nya fabrik på Hisingen i Göteborg invigs. Det blir Sveriges första fabrik för storskalig produktion av litiumjonbatterier för industrifordon. Den nya fabriken i Göteborg medför förstås en utökad produktionskapacitet, som kommer att fyllas i takt med att efterfrågan på batterier till industrin ökar.