EY söker efter Sveriges främsta entreprenörer

Bild: EY.

Nu öppnar nomineringsperioden för EY Entrepreneur Of The Year 2019, en av världens främsta entreprenörsutmärkelse som årligen arrangeras av revisions- och rådgivningsföretaget EY. Det finns möjlighet för alla att nominera till och med den 31 augusti. I november utses regionala vinnare vid sex regionfinaler runt om i Sverige.

Utmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year arrangeras i drygt 60 länder och sedan 1995 delas utmärkelsen ut i Sverige. 

– Med EY Entrepreneur Of The Year vill vi synliggöra entreprenörer och öka intresset för entreprenörskap, men även inspirera morgondagens entreprenörer. I fjol var det cirka 700 nominerade entreprenörer till den prestigefulla utmärkelsen och intresset har aldrig varit större än nu. Jag vill uppmana alla att nominera antingen sig själv eller andra som uppfyller kriterierna. Dessutom är jag oerhört stolt över vår nya hedersutmärkelse ”Årets Sociala Entreprenör” som vi nu initierar vid årets upplaga av EY Entrepreneur Of The Year i Sverige, säger Carlos Esterling, partner på EY och ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.

En nyhet i årets upplaga av EY Entrepreneur Of The Year är hedersutmärkelsen ”Årets Sociala Entreprenör”. Entreprenörer som utnämns till vinnare i denna kategori ska ha grundat ett företag som genom sin kärnverksamhet bidrar till ett bättre samhälle. Förutom att uppfylla de generella bedömningskriterier som gäller för entreprenörsutmärkelsen ska personerna driva företag där de sociala vinsterna är lika viktiga som de ekonomiska. 

– Socialt entreprenörskap är ett område som får allt större betydelse – både för våra kunder och samhället i stort. Dessutom har området en stark koppling till EY:s syfte, Building a better working world. Verksamheten har som mål att hitta lösningar på något av de samhällsproblem världen står inför, till exempel miljö, hälsa, kultur eller integration. Dessutom ska den sociala påverkan vara kärnan i företagets verksamhet. Föreningar, ideella verksamheter, organisationer, offentliga verksamheter eller myndigheter kan inte nomineras till utmärkelsen, säger Ingrid Cornander, ansvarig för tjänsteområdet Climate Change & Sustainability Services på EY i Sverige.

– Samma modeller som används för att bygga kommersiellt inriktade bolag kan användas för att lösa olika samhällsutmaningar och det vill vi uppmärksamma. Vi vill skapa förebilder och inspirera framtidens företagare och jag är oerhört stolt över att vi nu får denna hedersutmärkelse till vår kommande nationella final i Stadshuset, tillägger Carlos Esterling.

För att nomineras till utmärkelsen ska entreprenörer ha grundat ett företag som varit aktivt i minst fem år, med en omsättning på minst 10 miljoner kronor, alternativt ha 10 anställda. Entreprenörerna går sedan vidare till intervjufasen. Under hösten 2019 utser oberoende jurygrupper sex regionala vinnare i de fyra priskategorierna. Förutom huvudpriset delas följande priser ut; Bästa kvinnliga stjärnskott, Bästa manliga stjärnskott och Bästa internationella tillväxt. Samtliga vinnare går sedan vidare till den nationella finalen i Stockholms stadshus den 30 januari 2020. Under galan delas även hederspriset Family Enterprise Award ut. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma ett familjeföretags särskilda insatser inom näringslivet och tilldelas en entreprenörsfamilj som drivit framgångsrik affärsverksamhet i minst tre generationer. Dessutom ska den nya hedersutmärkelsen ”Årets Sociala Entreprenör”, delas ut för första gången i Sverige. Vinnaren av huvudpriset representerar Sverige i världsfinalen där entreprenörer från drygt 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör. Sveriges representant för 2018, Urban Edenström från Stronghold Invest AB representerade Sverige i världsfinalen Monaco i juni där han hamnade på en delad andraplats tillsammans med övriga finalister.

Nomineringsperiod:
6 augusti – 31 augusti

Regionfinaler i Sverige 2019 
5 november – Göteborg
14 november – Karlstad
18 november – Malmö
21 november – Jönköping
25 november – Stockholm
27 november – Luleå

​​

Mer information om EY Entrepreneur Of The Year

Kriterier för nominering:

 • EY Entrepreneur Of The Year
  Entreprenörer som nomineras till utmärkelsen ska ha grundat ett företag som varit aktivt i minst fem år, med en omsättning på minst 10 miljoner kronor, alternativt ha 10 anställda.
 • Årets kvinnliga stjärnskott – kategoripris
  Priset delas ut till en kvinna som är ung eller som har ett företag som vuxit snabbt på kort tid. Entreprenören ska uppfylla kriterierna för huvudpriset med ett undantag – entreprenören behöver bara varit verksam i tre år.
 • Årets manliga stjärnskott – kategoripris
  Priset delas ut till en man som är ung eller som har ett företag som vuxit snabbt på kort tid. Entreprenören ska uppfylla kriterierna för huvudpriset med ett undantag – entreprenören behöver bara varit verksam i tre år.
 • Bästa internationella tillväxt – kategoripris
  Priset delas ut till en entreprenör vars affärsidé nått betydande framgångar utomlands.