Riksdagsledamöterna positiva till solvärme

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

80 procent av riksdagsledamöterna är positiva till en utökning av det befintliga stödet till solvärme. Det framgår av en enkät bland 161 riksdagsledamöter gjord av Svensk Solenergi. Regeringen lovade inför valet ”ytterligare insatser” för solvärme, men har efter valet aviserat en successiv utfasning av stödet.

– Solvärmestödet visar både köpare och leverantörer att staten anser att solvärme är en viktig energikälla som är värd att satsa på. Dessutom innebär det att vissa kvalitetskrav ställs på leverantörerna, säger Lars Andrén, ordförande i Svensk Solenergi.

Åtta av tio riksdagsledamöter i Svensk Solenergis undersökning anser att de ansvariga myndigheternas förslag om en utökning av solvärmestödet är ett mycket eller ganska bra förslag.

Det ligger helt i linje med alliansens valmanifest som lovade ”ytterligare insatser” för att stimulera utvecklingen av solvärme. Ändå skriver regeringen i budgetpropositionen att ”tekniken börjar bli så konkurrenskraftig att en successiv utfasning av stödet är möjlig”.

– Vi hoppas att regeringen lever upp till sitt vallöfte och genomför myndigheternas förslag. Det skulle leda till en kraftig utveckling av solvärmen, både industriellt och marknadsmässigt och samtidigt skapas möjligheter för en långsiktig utfasning av stödet, säger Lars Andrén.

Enkätfrågan löd: ”Under 2009 och 2010 finns det ett stöd till installation av solvärmeanläggningar på 24 miljoner kronor årligen. Därefter finns det inget stöd beslutat, vilket skapar osäkerhet för marknadens aktörer. Vad anser du om Svensk Solenergis, Energimyndighetens och Boverkets förslag om ett femårigt program (2011-2015) med dels en utökning av det befintliga stödet till solvärme, dels ett nytt stöd till villor med direktverkande el som installerar ackumulatortank och solfångare?”

Riksdagsledamöter från både alliansen och oppositionen, 84 procent av de svarande, är positiva till ett nationellt mål för solenergi. Enligt Boverket är ett rimligt mål för solvärmen en miljon kvadratmeter solfångare till år 2020. Det bedöms av Svensk Solenergi leda till en installation av 75 000 kvadratmeter i genomsnitt per år vilket då anses vara en nivå som ger solvärmebranschen möjlighet att utvecklas utan bidrag.

– Ett nationellt mål för solvärme skulle leda till att branschen vågar göra större och nödvändiga investeringar för att utveckla solvärmen på egen hand, säger Lars Andrén.