Ny metod att torka trä kan ersätta kol

Foto: Torkapparater AB
Foto: Torkapparater AB

Kol var i begynnelsen biomassa som under många miljoner år förvandlades till ett extremt torrt och energirikt bränsle. Nu presenterar det svenska företaget Torkapparater AB ny teknik som gör samma sak med färsk biomassa. Metoden kan även användas inom andra områden.

Torkapparater har sedan 1937 utvecklat teknik för torkning av olika material. Kunderna fanns från början inom kemisk industri och gruvor. Idag handlar det om mer miljödrivna verksamheter som torkning av biomassa och slam samt termiska processer för olika material. Nyheten som ska visas upp på mässan World Bioenergy handlar om torrefiering. Metoden är känd sedan länge och innebär att trä torkas i syrefri miljö vid cirka 300°C.

– Resultatet är ett kolliknande material med stor potential att bli ett miljövänligt alternativ till kol i befintliga kraftverk, förklarar Johan Lilliehöök, försäljningsansvarig på Torkapparater.

Torkapparater har utvecklat en effektiv och energisnål process. Den presenteras för första gången för en vidare krets under World Bioenergy. Förenklat ser lösningen ut så här: I processen bildas gaser som bland annat innehåller tjära. Dessa används som bränsle i processen. Det krävs begränsade mängder tillskottsenergi.

I nästa steg ökar torrefieringen bränslets energidensitet, vilket innebär att mycket mer energi kan transporteras på en lastbil. Alla som gjort en livscykelanalys vet att transporterna blir en allt viktigare faktor både vad gäller kostnader och miljöpåverkan. Lägre logistikkostnader är en viktig drivkraft för torrefiering.

Under 2010 ska Torkapparater starta en pilotanläggning i industriell skala för att i detalj studera och utveckla processen. Parallellt arbetar man med andra tekniker för framställning av energieffektiva biobränslen, med pyrolys och gasifiering, vilka arbetar vid högre temperaturer.