Framtidens produktion säkrad i Hissmofors

Cirka 185 000 kubikmeter jord- och bergmassor har grävts bort för det nya kraftverket. Foto: Jämtkraft
Cirka 185 000 kubikmeter jord- och bergmassor har grävts bort för det nya kraftverket. Foto: Jämtkraft

I mars 2011 togs det första spadtaget till ett av de största byggprojekten någonsin Jämtland län, en ny station vid det gamla vattenkraftverket Hissmofors. Knappt tre år senare är det nya vattenkraftverket i drift.

Det stora miljardbygget i Hissmofors har haft ett pressat tidsschema. Under de tre år som projektet omfattat har i snitt 150 årsarbeten behövts för att få den enorma anläggningen klar.

– Vi har haft en relativt kort byggtid vilket innebär att vi jobbat sju dagar i veckan, från sex på morgonen till midnatt. Som mest jobbade drygt etthundra man i skift med de mycket omfattande betongarbetena, säger Franz Birkl, projektledare för Jämtkraft.

– Men allt har fungerat som det ska och ombyggnationen blev klar inom utsatta tidsramar, tillägger Franz Birkl.

För tillfället är anläggningen i provdrift och inom den närmsta tiden kommer justeringar och kompletteringar att göras på den nya stationen.

– Det är en del justeringar som behöver göras innan vi övergår i kommersiell drift, säger Franz Birkl.

Nummer sex ersätter tre och fyra
Den nya kraftstationen är den sjätte i ordningen på platsen, under de drygt 110 år som gått, sedan det första verket byggdes i Hissmofors. Projektet har berört kraftstationerna som kallas nummer tre och nummer fyra. Som båda nu är utrivna och ersatta av den nya kraftstationen för att säkra den framtida förnybara produktionen.

– Ändamålet med den här satsningen har inte enbart varit att höja elproduktionen utan huvudsakligen att säkra stationen. De gamla befintliga stationerna var grundlagda på en berggrund av svällskiffer vilket orsakat omfattande skador på bärande konstruktioner. Vi har byggt en ny station, med långsiktigt hållbara lösningar som ger förnybar elproduktion och hög säkerhet för framtiden. De tre procenten i produktionshöjning är en bonus, säger Tommy Borgh, Chef Elproduktion vid Jämtkraft.

Förorenade jordmassor
En utmaning som Jämtkraft haft med den stora ombyggnationen är de föroreningar som funnits i jordmassorna i Hissmofors.

– Föroreningar som den gamla massafabriken på området släppte ut på sin tid. Vi har varit tvungna att frakta massorna som klassats som farligt avfall till Gävle för destruktion, säger Franz Birkl.

Cirka 185 000 kubikmeter jord- och bergmassor har grävts bort för det nya kraftverket.

Lokal arkitekt
Huvudentreprenör för kraftverksbygget har varit NCC vilka bemannat via underentreprenörer. Arbetslagen har arbetat i skift, 7 dagar i veckan från klockan sex på morgonen till midnatt.

– Bland annat fick Andritz Hydro med verksamhet i Vaplan, endast cirka 10 kilometer från kraftverket, ordern att tillverka turbiner och generatorer. Vilket inneburit en hel del arbetstillfällen lokalt, säger Franz Birkl.

Designen av den nya kraftverkshallen har arkitekten Åke Månsson, från Östersund, stått för.