Mälarenergis förnyelse av Kraftvärmeverket med nya samförbränningsanläggningen Block 6 är mindre än ett år från full drift. De stora processdelarna är monterade och byggnaderna står med sin prakt för passerande. Projektet har som störst bemanning ute på byggarbetsplatsen just nu och installationsarbeten och planering för drifttagning pågår för fullt, något som inte är lika visuellt synligt är allt arbete under mark, i skrubbar och vrår.
Här jobbar projektet Balance of Plant med gränssnitten mellan de fyra anläggningsdelarna. Detta projekt sammankopplar också samman det befintliga Kraftvärmeverket med nya Block 6.
- Projektet som jag ansvarar för, Balance of Plant, har till uppgift att medvetandegöra alla de delar som inte är klart definierade i de olika kontrakten mot de stora leverantörerna, berättar Thomas Pennanen, projektledare på Mälarenergi.
Projektprogrammet Förnyelsen Block 6 har fem delprojekt där fyra av dem är givna; det handlar om bränsleberedning, panna, turbin och rökgasrening. Thomas och hans kollegor ansvarar för det femte delprojektet Balance of Plant, som med framgång behandlas på samma sätt som de andra större delprojekten.
Mälarenergi såg tidigt Balance of Plant som en nödvändighet för att hela projektprogrammet skulle gå smidigt att genomföra. Det handlar om en mängd befintliga system som måste ses över och kontrolleras så att de verkligen lever upp till de krav som ställs. Och för att säkerställa att projektet med det nya Block 6 kunde fokusera på nybyggnationen har Thomas och hans kollegor tagit hand om resten.
Smidig övergång
Förnyelsen Block 6 är ett komplext projektprogram där den nya anläggningen byggs intill befintligt kraftvärmeverk som under hela projekttiden är i full drift och där nya Block 6 ska integreras med det befintliga, så finns det en mängd delar som måste uppmärksammas.
- Vi på Mälarenergi har ju ett stort ansvar för att vår nya anläggning faktiskt kan integreras och fungera med de nya delar som vi har valt att sammankoppla med de gamla systemen, berättar Thomas.
Nya Block 6 ska integreras när det gäller såväl fjärrvärmerör som styrsystem till befintligt kontrollrum. Det kan röra sig om att någon del ska kopplas samman med en del från det befintliga systemet men så visar det sig att rördimensionen för sammankopplingen är för trång eller för stor.
- Det är en stor mängd kontrakt och vårt arbete är att integrera, anpassa och fånga upp alla möjliga aspekter som dyker upp. Man kan säga att vi fungerar som en kontrollstation där vår uppgift är att undersöka var ansvarsgränserna går och vem som har ansvar för vad, både tekniskt och ekonomiskt. Jag upplever att vår närvaro och våra uppgifter skapar en trygghet och ett lugn för alla övriga inblandade i projektet. Vi jobbar med en matris för risk och möjligheter, där vi uppmärksammar och aktivt eliminerar risker och därmed oförutsedda kostnader. Vi har styrning på delar av projektet och har en stor möjlighet att påverka. Vi jobbar också med möjligheter, där vi söker alternativ för att få bort en kostnad. Det händer också att vi initierar nya delprojekt. Vi upptäckte till exempel att vi inte skulle ha tillräcklig kapacitet för kylarvatten och då skapades ett eget projekt där kylvattenkapaciteten byggdes ut. Genom att förutse vissa delar har projektet rullat på hela tiden enligt plan, säger Thomas.
Det bästa av alla världar
I den digitaliserade världen har det givetvis varit en utmaning att skapa en gemensam plattform där alla parametrar och olika fabrikat får en enhetlig bild i kontrollrummens operatörsstationer och i alla andra datasystem. Denna åtgärd har också gett Mälarenergi möjligheten att fritt välja olika delar utan att vara styrda av externa system, och Thomas Pennanen är väldigt nöjd med det sätt som Balance of Plant har löst de olika utmaningarna.
- Tack vare Balance of Plant tycker vi att vi valt den bästa bränsleberedningen, den bästa pannan, den bästa turbinen och den bästa rökgasreningen och via vårt övergripande system få dem att kommunicera oberoende av fabrikat. Överhuvudtaget utmaningen med att få det nya och det gamla att fungera tillsammans och att försöka ha kontroll över det oförutsedda är fantastiskt roligt och stimulerande. Vi har byggt upp en organisation där vi som mest har varit ungefär 85 personer inblandade i projektet. Som helhet har det varit en väldigt lyckat att ha Balance of Plant som ett av de fem huvudprojekten, och det har finns ett lugn tack vare att vi kunnat upptäcka oförutsedda händelser och haft handlingsberedskap att åtgärda dessa. Nu jobbar vi hårt för att den befintliga linjeverksamheten blir en förberedd mottagare för att ta emot nya Block 6 med alla dess delar. Mälarenergis aktiva medverkan i projektorganisationen gör det möjligt för oss att gifta ihop det gamla med det nya och skapa ett kraftvärmeverk som garanterar både drift och ekonomi för framtidens kraftvärmeproduktion. Ett klokt val av ägaren Västerås stad som gör sin största investering någonsin. Det säkrar en fortsatt robust och prisvärd fjärrvärme för de boende i Västerås och i grannkommunerna.