Ny teknik gör det möjligt att spraya solceller

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile

Forskare vid University of Alberta i Kanada har upptäckt att vanligt förekommande grundämnen i jordskorpan kan användas för att tillverka nanopartikelbaserade solceller med en mycket billig och enkel metod som påminner om tryckpressen eller sprutlackering av bilar.

Upptäckten sägs vara ett viktigt steg framåt för att göra solenergi mer tillgänglig i de delar av världen som inte anslutna till elnätet eller där elproduktionen innebär höga kostnader.

Jillian Buriak, kemiprofessor vid University of Alberta och den som lett forskningen, har tillsammans med sitt team tagit fram nanopartiklar som absorberar ljus och leder ström från två mycket vanliga grundämnen: fosfor och zink. Bägge är betydligt vanligare än kadmium och inte föremål för de restriktioner som blybaserade nanopartiklar är.

Forskarna föreställer sig att solcellerna ska kunna masstillverkas, ungefär som ett bläck i en tidningspress eller genom sprayning, på liknande sätt som man sprutlackerar bilar inom fordonsindustrin.

– Nanopartikelbaserade ”bläck” skulle kunna användas för att bokstavligen måla eller skriva ut solceller, säger Buriak i ett pressmeddelande.

Buriak och hennes team kommer nu att experimenterar med att ”sprutlackera” eller spraya nanopartiklar på stora ytor av solceller för att testa deras effektivitet. Forskarna har ansökt om ett provisoriskt patent och har säkrat finansiering för att möjliggöra nästa steg, som blir att skala upp tillverkningen.