Nu har Audi invigt e-gasanläggningen i tyska Werlte, vilket gör Audi till den första biltillverkaren som utvecklat en kedja av hållbara energikällor. Av grön el, vatten och koldioxid tillverkas syntetisk metan.
– Audi tar ett gigantiskt steg mot framtidens mobilitet idag. Audi är den enda tillverkaren internationellt med den här formen av teknik. Forskning inom alternativa bränslen är kärnan i vår e-bränslestrategi, sade Heinz Hollerweger, Head of Total Vehicle Development, vid hans tal vid invigningen.
Processen sker i två olika steg: electrolys och metanisering. I första steget används överskottet av grön el från bland annat vindkraftverk för att bryta ner vatten till syre och väte i tre elektrolyser. Vätet kan i framtiden tjäna som bränsle till bränslecellsfordon. För tillfället och i avsaknad av infrastruktur, genomförs ett andra processteg direkt, metanisering. Vätet får då reagera med koldioxid för att producera syntetisk metan. Den är nästan identiskt med fossil naturgas och kommer att distribueras till tankstationerna via redan existerande infrastruktur. Under hösten 2013 räknar man med att kunna tillföra Audis e-gas i det tyska naturgasnätet.
Audis e-gasanläggning kommer att producera omkring 1 000 ton e-gas per år och binder därmed omkring 2800 ton koldioxid kemiskt. Audi bygger e-gasanläggningen i samarbete med anläggningsföretaget ETOGAS GmbH (tidigare SolarFuel) och projektpartnern MT-BioMethan GmbH på en 4 100 kvadratmeter stor markyta som ägs av EWE AG.
Även i själva produktionen har man priorieterat ett effektivt energiflöde. Överskottsvärmen som bildas under metaniseringen används som processenergi i den närliggande biogasanläggningen, vilket minskar den totala energiförbrukningen avsevärt. I gengäld tillförs högkoncentrerad koldioxid från biogasanläggningen, vilket krävs för utvinning av e-gasen. Koldioxiden fungerar därmed som ett råmaterial och släpps inte ut i atmosfären.
E-gasprojektet är en del av Audis omfattande e-bränsle strategi. Parallellt med e-gas anläggningen i Werlte, driver Audi en forskningsenhet i Hobbs, New Mexico, USA, för produktion av e-ethanol och e-diesel i samarbetet med Joule. Där använder mikroorganismer sol, koldioxid och vatten (bräckt, salt eller avfallsvatten) för att producera rent bränsle. Det strategiska målet är att använda koldioxid som råmaterial för bränslet och således förbättra den totala miljöpåverkan.