Algeriet planerar att bygga kärnkraftverk

Foto: sxc.hu

Algeriet planerar att bygga ett första kärnkraftverk för att klara landets skenande elförbrukning, uppger den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua som hänvisar till uttalanden av Algeriets gruv- och energiminister Yousef Yousfi.

– Vi planerar att bygga vårt första kärnkraftverk 2025 och arbetar nu med det, sade Yousfi under en presskonferens nyligen.

Enligt ministern är Algeriets uranreserver, som uppskattas till 29 000 ton, tillräckligt stora för att köra igång två kärnkraftverk med en kapacitet på 1000 megawatt vardera och driva dem i minst 60 år. 

– Kärnteknikinstitutet som nyligen inrättats kommer att svara för att tillhandahålla utbildningar för ingenjör och tekniker för att sedan ge dem uppdraget att driva anläggningen, sade Yousef Yousfi vidare.

Redan 2008 meddelade Algeriet att landet arbetar med att bygga ett första kärnkraftverk, då för driftstart redan 2020, och att man därefter kommer att starta upp ett nytt kärnkraftverk vart femte år.

Kärnkraftsplanerna är ett led i regeringens satsning på förnybara energikällor för att bredda det nordafrikanska landets energimix och möta en växande efterfrågan på el.