Världens första bunkerfartyg för LNG döptes

Helena Bonnier, styrelseordförande i Stockholms Hamnar och Jan Bäckvall, VD AGA AB vid dopförrättningen av Seagas. Foto: Karl Gabor
Foto: Karl Gabor

Världens första bunkerfartyg för LNG har nu döpts av Helena Bonnier, styrelseordförande i Stockholms Hamnar under närvaro av bland andra infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd vid en traditionsenlig dopceremoni i Stockholm. 

– Våren 2012 beslutade regeringen att stödja det som då var en TEN-T ansökan om ett LNG bunkerfartyg. Ett år senare är fartyget döpt och kan bli ytterligare en komponent för en konkurrenskraftig sjöfart med kvalitet, säkerhet och en tydlig miljöprofil, sade Catharina Elmsäter-Svärd.

LNG-bunkerfartyget Seagas är det första i sitt slag i hela världen, och är klassat enligt samma regler som gäller för oceangående LNG-tankers. Bunkerfartyget kommer dagligen att leverera mellan 60-70 ton LNG till Viking Lines nya kryssningsfartyg M/S Viking Grace när fartyget ligger förtöjt vid Stadsgården i Stockholm. Bunkringsprocessen tar knappt en timme och sker från fartyg till fartyg via ett helt nytt sätt att bunkra drivmedel.

Seagas är stationerad vid Loudden i Stockholm.

– LNG innebär stora miljömässiga vinster i jämförelse med traditionellt maritimt bränsle. Det är glädjande att vi tack vare LNG-terminalen i Nynäshamn och vårt specialbyggda bunkerfartyg Seagas kan bidra till den infrastrukturlösning som gör det möjligt för M/S Viking Grace att bunkra LNG från fartyg till fartyg i Stockholms hamn, säger Jan Bäckvall, vd för AGA AB.