Ytterligare tekniker för effektiva solceller

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

Ytterligare en genombrottsteknik för att förbättra energiutbytet hos solceller har nyligen presenterats. Tekniken är inriktad på att förbättra effektiviteten hos kolloidala kvantumpunkter, som är mikroskopiska hål i kristallisk struktur som man låter elektroner strömma ut och in genom.

Tekniken ”quantum dot photovoltaics” är känd sedan tidigare för att vara både billig och effektiv och lämplig för stora ytor. Problemet är bara att den inte är särskilt effektiv i den infraröda delen av solens spektrum, som står för ungefär hälften av den solenergi som når jorden.

Lösningen är speciellt anpassade nanopartiklar. Dessa ger enligt forskarna oöverträffad kontroll över ljusets utbredning och absorption. Tekniken medger en ökning på 35 procent av effektiviteten i det nära infraröda spektralområdet, vilket kan ge en ökning på 11 procent av den totala verkningsgraden. Det här gör solceller baserade på kvantumpunkttekniken till ett ännu mer attraktivt alternativ än traditionell solcellsteknik, framhåller forskarna. 

Tekniken har utvecklats av forskare vid University of Toronto och presenteras i en artikel, "Jointly-tuned plasmonic-excitonic photovoltaics using nanoshells”, i tidskriften Nano Letters.