Ny teknik kan revolutionera solcellsindustrin

Foto: Morguefile

En ny tillverkningsteknik av solceller skulle i ett slag kunna förbättra effektiviteten hos dagens solenergissystem. Under många år har forskare tittat på nanostora antenner som i teorin skulle kunna lagra mer än 70 procent av solens elektromagnetiska strålning och samtidigt omvandla den till el.

Tekniken är klart överlägsen den i dag vanligast förekommande med kiselbaserade solpaneler eftersom dessa bara tar vara på 20 procent av solinstrålningen. Dessutom krävs separata system för att omvandla den lagrade energin till el som kan skickas ut på elnätet.

Teoretiskt har nanoantenner verkat vara en lovande teknik, men hittills har ingen hittat en metod för att gå från teori till praktik. Tillverkningsprocessen är associerad med svåröverstigliga utmaningar. Nanoantennerna, också kallade ”rectennas” på grund av deras förmåga att båda absorbera och ”räta upp” (”rectify”) solenergin från växelström till likström, måste arbeta med samma hastighet som synligt ljus. Bara 1 till 2 nanometer får skilja det centrala elektrodparet åt, ett avstånd på ungefär en miljondels millimeter eller 30 000 gånger mindre än diametern av ett hårstrå.

Den potentiella genombrottstekniken består i en ny tillverkningsteknik kallad ”selective area atomic layer deposition” (ALD). Tekniken har utvecklats av professor Brian Willis vid University of Connecticut.

– Denna nya teknik kan få oss över ”puckeln” och göra solenergi kostnadsmässigt konkurrenskraftig jämfört med fossila bränslen", säger Brian Willis i ett pressmeddelande.

– Det här är helt ny teknik, ett helt nytt tänkesätt, tillägger han.