Hitachi och Rolls-Royce säkrar framtiden för brittisk kärnkraft

De planer som tas över av Hitachi inkluderar bland annat ett nytt kärnkraftverk vid Wylfa, där det befintliga kärnkraftverket ska stängas ner 2014. Foto: Magnox Limited

Japanska Hitachi kommer att ta över byggandet av nästa generation kärnkraftverk i Storbritannien. Detta i och med att de köper Horizon Nuclear Power av de tyska företagen Eon och RWE, som valt att dra sig ur den brittiska kärnkraftsmarknaden. Affären, som är värd 700 miljoner pund, låter Hitachi överta den planerade konstruktionen av nya reaktorer vid de befintliga kärnkraftverken i Wylfa och Oldbury.

– Detta är ett flera årtionden långt och flera miljarder pund stort förtroende för Storbritannien, som kommer att bidra med väsentlig ny infrastruktur för att driva vår ekonomi. Det kommer att leda till upp till 12 000 jobb under konstruktionen och tusentals fler permanenta kvalificerade arbeten när de nya kraftverken är i drift och det kommer även att stimulera nya spännande industriella investeringar i Storbritanniens leverantörskedja för kärnkraft. Jag välkomnar varmt Hitachi som en stor ny aktör inom Storbritanniens energisektor, kommenterade Storbritanniens premiärminister David Cameron, som ser affären som ett stort steg för Storbritannien.

Det är även klart att det brittiska företaget Rolls-Royce har inlett ett samarbete med Hitachi och kommer att hjälpa till att leverera de nya reaktorerna.

Totalt planerar Hitachi att tillföra en kapacitet på 6 gigawatt och det första av de nya kärnkraftverken planeras att tas i drift under första halvan av nästa årtionde. Först måste emellertid Hitachis reaktordesign godkännas av myndigheterna. Detta kommer sannolikt att underlättas av att de nya reaktorerna, som kommer att vara Hitachis avancerade kokvattenreaktorer, redan byggts av Hitachi i fyra exemplar i Japan och att tekniken alltså är beprövad.