Scania tar ett steg i arbetet med att minska klimatpåverkan från den egna verksamheten. Med förnybar bioetanol som drivmedel istället för fossil diesel så ak de klimatpåverkande koldioxidutsläppen från Scanias interna godstransporter i Södertälje kunna minska med cirka 70 procent.
De 8 etanollastbilar som nu sätts i trafik bidrar till en minskning motsvarande de årliga koldioxidutsläppen från 12 normalvillor som värms med fossilbaserad elenergi.
– Som leverantör av transportlösningar är det viktigt att vi själva är i frontlinjen för de hållbara alternativen och visar att hållbarhet och effektivitet går hand i hand, säger Anders Nielsen, chef för Scanias produktion och logistik.
I Södertälje använder Scania främst lastbilar för transporterna av gods mellan olika bearbetnings- och monteringsverkstäder. Denna interna godstrafik har nyligen tagits över av Scania Transportlaboratorium, ett helägt dotterbolag till Scania som i yrkesmässig trafik testar och utvärderar fordonsegenskaper och prestanda. I uppdraget ingår även att utveckla och följa upp verksamhetens förare när det gäller ekonomisk och trafiksäker körning.
För att bidra till ökad tillänglighet till förnybara bränslen för kommersiella fordon kommer Scania senare i vår att öppna en publik bränslestation i Södertälje med pumpar för biobränslena RME, ED95 samt biogas.