Torium kan ersätta uran som kärnbränsle

Forskare menar att man skulle kunna ersätta uranet som används i kärnreaktorer i dag mot det säkrare alternativet Torium.

Det finns de som helt och hållet vill byta ut uranet i dagens kärnbränsle mot torium, som förutom att det är ett vanligt förekommande ämne även är ett betydligt säkrare alternativ.

Det som huvudsakligen gör torium till ett säkrare bränsle är att det till skillnad från uran inte kan genomgå fission på egen hand.

– En olycka liknande Tjernobylolyckan kan inte inträffa, det producerar inte material av vapenkvalitet och kärnavfallet är mycket mindre giftigt, säger den australiensiske forskaren Reza Hashemi-Nezhad, som i mer än tio år förespråkat användning av torium som kärnbränsle.

Det faktum att torium inte spontant genomgår fission innebär emellertid även att en reaktor som använder toriumbränsle måste vara acceleratordriven, vilket betyder att bränslet måste bombarderas med neutroner från en partikelaccelerator för att fissionsreaktionen ska sätta igång.

Den internationella organisationen Thorium Energy Amplifier Association, som arbetar för att förverkliga den här typen av toriumbaserade kärnreaktorer, tror att de kan vara i bruk inom 15 år.

Genom att använda flytande toriumbränsle menar emellertid den brittiska stiftelsen Weinberg Foundation att utvecklingen av toriumreaktorer kan påskyndas.