Alfa Laval tar sikte på solenergimarknaden

Alfa Lavals vd Lars Renström. Foto: Alfa Laval
Alfa Lavals vd Lars Renström. Foto: Alfa Laval

Alfa Laval siktar på att kapa åt sig minst 30 procent av marknaden för solenergi som bedöms vara värd ungefär 1 miljard kronor under en femårsperiod.

– Den totala solenergimarknaden kommer att vara en miljardmarknad ackumulerat under fem år. Alfa Laval kommer att ta den marknadsledande positionen och att vara marknadsledande innebär för oss att ha åtminstone 30 procent av marknaden, säger Alfa Lavals vd Lars Renström till Nyhetsbyrån Direkt.

På måndagen meddelade Alfa Laval att bolaget fått en order i USA på Alfa Lavals värmeväxlare till världens största anläggning för koncentrerad solkraft.

Ordervärdet är "väl i linje" med de största som bolaget har rapporterat under de senaste tolv månaderna, hette det i ett pressmeddelande.

– Den största ordern vi skickat ut pressmeddelande på under de senaste tolv månaderna ligger på 250 miljoner kronor, kommenterar vd:n.

Ska den nu aktuella ordern räknas med i er ambition att ta minst 30 procent de kommande fem åren?
– Vi kan bortse från den här ordern i det resonemanget. Under de kommande fem åren, exklusive den här ordern, är det en miljardmarknad, förtydligar Lars Renström.

På frågan hur stora enskilda order det kan bli frågan om framöver svarar han att om det rör sig om en "fullskalig anläggning av dignitet så kommer det åtminstone att röra sig om 100 miljoner kronor".

Enligt Alfa Laval är det vanligt att det behövs någon form av subvention för att solkraftanläggningar ska byggas och i det sammanhanget pekar Lars Renström på ett ökat intresse för solenergi från politikernas sida.

– Vi är lite konservativa i vår uppskattning av totalmarknaden eftersom det trots allt fortfarande bygger på att regeringar subventionerar anläggningarna. Vad gäller vår egen position så är vi komfortabla, säger vd:n.

Förutom den nu aktuella ordern i USA lyfter Lars Renström fram ytterligare några länder där intresset sägs vara stort.
– Det en hög aktivitetsnivå i Spanien, i Indien och Kina, och vi kan även se en hög aktivitetsnivå i Marocko, säger han.

Med Alfa Lavals värmeväxlare möjliggörs produktion av el även under regniga dagar eller på natten. Systemlösningen gör att anläggningen kan hållas igång ytterligare 6 timmar på lagrad energi, det vill säga från 12 till 18 timmar - en ökning med cirka 50 procent jämfört med normal solkraftsproduktion under dagtid.
(Nyhetsbyrån Direkt)