Stort elnätsprojekt i Stockholm

Svenska Elnät har många bollar i luften. Bland annat här i Stackbo där denna elledning ska rivas och en ny ska läggas i marken. Foto: Svenska Kraftnät
Svenska Elnät har många bollar i luften. Bland annat här i Stackbo där denna elledning ska rivas och en ny ska läggas i marken. Foto: Svenska Kraftnät
Så här kan en av de nya transformatorstationerna i projektet Stockholms Ström se ut. Detta montage är från Anneberg. Bild: Sandell Sandberg.
Så här kan en av de nya transformatorstationerna i projektet Stockholms Ström se ut. Detta montage är från Anneberg. Bild: Sandell Sandberg.

Samtidigt som Svenska Kraftnät bygger nya kraftledningar i bland annat Gästrikland och Uppland – utförs också ett stort projekt i Stockholmsregionen där cirka 15 mil luftledningar kan rivas.

Svenska Kraftnät har tillsammans med företagen Vattenfall och Fortum föreslagit en ny struktur för Stockholms elnät genom ett projekt vid namn Stockholms Ström. Drygt femtio delprojekt ingår i Stockholms Ström, som bland annat innehåller nya markkablar, sjökablar, luftledningar, tunnlar och transformatorstationer.

Drygt tjugo kommuner, däribland Stockholm, Sollentuna, Sundbyberg, Lidingö och Värmdö, berörs och kostnaden beräknas till cirka 5,5 miljarder kronor.

Samtliga ombyggnader planeras vara genomförda omkring år 2020. Det största delprojektet är en 400 kV kabel i en tunnel från Danderyd till Mårtensdal i södra Stockholm.

– Det är ont om mark i Stockholmsområdet och därför är det attraktivt för kommunerna när mark kan frigöras. Vi har erbjudit kommunerna att vara med och finansiera en nedgrävning av ledningarna när de struktureras om och som utbyte får de mark som de kan använda till annat. Men det är kommunerna själva som bestämmer vad de vill göra med marken, säger Irene Klee, som är informatör på Svenska Kraftnät.

Den viktigaste delen av Stockholms Ström, enligt Svenska Kraftnät, blir den nya 400 kV ledningen CityLink som kommer att gå i en tunnel under centrala Stockholm. Den binder samman norra och södra Stockholmsområdet från Hagby i Upplands Väsby till Ekudden i Haninge. På så sätt blir det en säkrare elförsörjning till det växande Stockholm.

Redan under hösten 2003 började man planera för detta projekt och under fem år (2005- 2010) planerades finansieringsbiten. Nu har projektet startat på allvar. En markkabel har byggts från Nacka till Gustavsberg under vintern och under april börjar man med en 220 kVkabel mellan Hägerstalund och Beckomberga och en mellan Värtan och Koltorp på Lidingö.

Delprojektet utgörs bland annat av en ny terminalstation vid Hägerstalund där kabelsystemet går till den befintliga transformatorstationen vid Beckomberga.

I Gästrikland och Uppland pågår ett helt annat projekt. Den östra av de två parallella 400 kV-ledningarna mellan Stackbo i Gävle kommun och Hamra i Enköpings kommun (CL33) byggdes redan 1953 och är en av de äldsta stamnätsledningarna i Sverige. Därför ska nu denna byggas om.

Tillståndet för att driva den aktuella ledningen gäller fram till år 2031. Den nya likströmsförbindelsen Fenno-Skan 2 mellan Sverige och Finland kommer att anslutas till ledningen i slutet av 2011 vid en ny transformatorstation i Finnböle norr om Dalälven.

Dessutom planeras en effekthöjning i kärnkraftverket Forsmark och fler vindkraftsparker kommer att byggas och anslutas till stamnätet i framtiden.

Arbetena med ledningen kommer att göras i tre etapper. Den första etappen startade i januari och den sista och tredje etappen slutar i juli 2013.