Biogasdistribution - från lokal till regional hantering

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

I en studie har olika distributionstekniker för fordonsgas jämförts avseende distributionskostnad, energieffektivitet samt klimat- och miljöpåverkan. Resultatet visar att både gasledning och transport med lastbil kan vara det kostnadseffektivaste beroende på avstånd, medan gasledning alltid får betraktas som bäst när det gäller energieffektivitet samt klimat- och miljöaspekter.

Projektet, som kallas InfraBiogas Öst, syftar till att utreda frågor kring optimerad distribution av fordonsgas inom Stockholms, Uppsala, Västmanlands, Södermanlands, Örebro och Östergötlands län.

Studien jämför distribution av uppgraderad och komprimerad biogas (fordonsgas) via gasledning, stålflak och kompositflak samt distribution av flytande biogas (LBG) med tankbil. Jämförelserna i studien avser enbart distributionssteget, det vill säga inga kostnader för produktion, uppgradering eller ev. trycksättning av biogasen har medtagits i beräkningarna. Studien har genomförts mot bakgrund av en kraftigt växande marknad för fordonsgas i östra Mellansverige, där hanteringen av fordonsgas alltmer går från ett lokalt till ett regionalt sammanhang.

Slutsatsen är att gasledning är det bästa alternativet, oavsett distributionsavstånd, när det gäller energieffektivitet samt utsläpp av CO2 och partiklar. Gasledning får dessutom anses som det säkraste alternativet då exponering för olika trafiksituationer helt undviks. När det gäller kostnadseffektivitet är resultaten mer varierande; ledning är bäst vid avstånd upp till cirka 50 kilometer, medan LBG är bäst för avstånd kring 200–250 kilometer.

Distributionskostnaderna varierar mellan 0,05 och 0,15 kr/kWh vid 25 kilometers transport, och mellan 0,12 och 0,32 kr/kWh vid 250 kilometers transport. LBG-transport är det dyraste alternativet vid korta avstånd, men mest kostnadseffektivt vid längre avstånd – medan motsatsen gäller för gasledning. Transport med stålflak är den vanligaste distributionsformen i regionen idag och är därtill billigast för medellånga transporter om 50–150 kilometer. Transport med stålflak har dock genomgående de högsta utsläppen av CO2 och partiklar per transporterad kWh fordonsgas.

Då volymerna fordonsgas ökas är gasledning fortsatt det billigaste alternativet vid korta avstånd, och förblir dessutom billigast för samtliga beräknade avstånd. Studien visar alltså att det klimat- och miljövänligaste alternativet, genom god planering och storskaliga lösningar, även kan vara det mest kostnadseffektiva.