Umeå Energi sätter upp 32 nya ledningsstolpar av glasfiber på en provsträcka mellan Hörneå och Ängersjö. Livslängden är minst dubbelt så lång som för vanliga trästolpar och miljöpåverkan är betydligt mindre.
– Vi räknar med att spara både pengar och miljö långsiktigt i projektet, säger Ann-Kristin Taflin Wretell, avdelningschef för Umeå Energi Elnät.
Provsträckan går mellan Hörneå och Ängersjö, en sträcka på 2,3 kilometer. Där sätts 32 nya stolpar av glasfiber upp. Glasfiberstolparna har en garanterad livslängd på 80 år, vilket kan jämföras med en vanlig trästolpes livslängd på 40 år. Dessutom kräver de betydligt mindre underhåll, färre besiktningstillfällen och har lägre miljöpåverkan.
– Med glasfiberstolparna slipper vi de rötskador som kan uppstå i trästolparna, liksom de skador som orsakas av skadedjur. Även om glasfiberstolparna är något dyrare än vanliga trästolpar tror vi att framtida underhåll och miljöpåverkan gör att projektet blir billigare i längden, berättar Ann-Kristin Taflin Wretell.
Vid återvinning kan överblivet material från en glasfiberstolpe lämnas på närmaste återvinningsanläggning, medan de gamla trästolparna kräver en mer omfattande deponi på grund av att de innehåller kreosot, ett ämne som kan påverka miljön.
För Umeå Energis elmontörer innebär de nya stolparna ingen större skillnad i arbetssätt. Allt kringmaterial till glasfiberstolparna är detsamma som till trästolparna och montörerna kommer även fortsättningsvis att kunna ta sig upp i stolparna med så kallade stolpskor.
– Vi sätter upp en provsträcka nu och ska sedan undersöka hur de nya stolparna fungerar i alla årstider. Under vårvintern 2012 utvärderar vi projektet. Blir utfallet bra får vi se hur vi går vidare, säger Ann-Kristin Taflin Wretell.