Medelspotpriset på elbörsen Nordpool blev 56,2 öre/kWh för mars vilket är sidledes jämfört med föregående månad (56,8 öre/kWh). Kärnkraftsolyckan i Japan i kombination med oroligheter i Libyen har pressat terminspriserna uppåt medan nederbördsrikt väder pressat elpriset neråt. Allt detta resulterar i en sidledes elprisutveckling under den gångna månaden.
Huvudtemat för elpriset i mars har varit kärnkraften. Jordbävningen i Japan som orsakat kärnkraftsolyckan i Fukushima har fått många nationer att ifrågasätta de egna verkens säkerhet. Tyskland som angränsar Norden för import och export av el valde att tillfälligt stänga ner de reaktorer som är byggda före 1980 för en säkerhetskontroll. Avstängningen omfattar sju reaktorer och kontrollen planeras att pågå till mitten av juni.
– Det plötsliga bortfallet av produktionskapacitet fick det tyska elpriset att skjuta i höjden och då Norden befinner sig i ett torrår påverkas även vårt elpris i stor utsträckning av denna prisrörelse, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.
En ytterligare effekt av kärnkraftsolyckan i Japan är att priset på naturgas, kol och utsläppsrätter har stigit. I första hand föranlett av en ökad efterfrågan på naturgas för att ersätta kärnkraftsbortfallet, men även på grund av oron för effekterna vid ett möjligt beslut om att avveckla kärnkraften.
– Kärnkraftsfrågan och högre råvarupriser bidrar generellt till högre elpriser, särskilt på kontinenten där vattenkraften inte är lika dominerande som i Norden. Den Nordiska produktionsapparaten gör att elpriset periodvis blir oberört av omvärlden så länge som det kommer rikligt med nederbörd, säger Faraz Azima.
Övergång till nederbördsrikt väder under den senare delen av mars har pressat tillbaka elpriset från toppnoteringarna som inträffade i samband med att de tyska reaktorerna stoppades. Väderskiftet har också minskat risken för tomma vattenmagasin inför vårfloden som vanligtvis kommer kring vecka 17.