ÅF redovisar ett rörelseresultat på 94,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2010 (110). Rörelseintäkterna uppgick till 1.278 miljoner kronor (1.288). Rörelsemarginalen blev därmed 7,4 procent i kvartalet (8,5), mot förväntade 8,8 procent.
Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 107 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning.
Resultatet belastades av en större nedskrivning inom Infrastructure i Sverige samt stora förluster i den norska verksamheten. Som väntat tyngdes resultatet även av tidigare aviserade försening i projektet Förbifart Stockholm.
Före skatt blev resultatet 96,8 miljoner kronor (110), vilket vara 8 procent sämre än väntade 105 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Nettoresultatet uppgick till 68,3 miljoner (77,9), vilket motsvarar 2:02 kronor per aktie (2:30 kr justerat för split).
Lönsamheten för ÅF:s division Infrastructure bedömer bolaget som "inte tillfredsställande" i det fjärde kvartalet. Det skriver bolaget i rapporten för det fjärde kvartalet. Pressade lönsamheten gjorde en större nedskrivning i ett fastprisprojekt och stora förluster i verksamheten i Norge.
"Den nya ledningen i Norge har under andra halvåret 2010 genomfört ett kostnadsbesparingsprogram och ökade försäljningsaktiviteter. Målsättningen är att ÅF Norge skall uppvisa lönsamhet från och med första kvartalet 2011 och framåt", skriver ÅF i rapporten.
Som väntat tyngdes resultatet i divisionen även av att ÅF:s konsultinsatser för projekt Förbifart Stockholm ytterligare försenats på grund av ett överklagande.
– Att vi tappar i marginal beror dels på att vi genomfört en stor omstrukturering i Norge. Vi har tagit 25 miljoner i förluster 2010, varav 11 miljoner i det sista kvartalet, och den andra komponenten är att Sveriges största infrastrukturprojekt blev överklagat. Vi vann igen då överklagandet avvisats, men våra konkurrenter har i fredags begärt prövningstillstånd för att kunna överklaga i högre instans. Det gör att vi kommer att stå still kanske ett par månader till och projektet riskerar att försenas", säger ÅF:s vd Jonas Wiström till Nyhetsbyrån Direkt och syftar på Förbifart Stockholm.
Utöver det talar ÅF om en nedskrivning i ett stort fastprisprojekt i Sverige.
– Jag vill inte gå in på vilket projekt det är, då vi för förhandlingar med kunden. Men det handlar om många miljoner kronor. Projekt kommer och går, men omstruktureringen i Norge och förbifarten är exceptionellt, säger Jonas Wiström.
Installationsdelen inom affärsområdet var samtidigt en ljuspunkt i det fjärde kvartalet.
– Hela vår installationsverksamhet går bra och järnväg går bra, men det är några saker som gör att det hackar till ordentligt och det är en besvikelse, konstaterar Wiström.
Marknaden för ÅF:s affärsområde Industry, samt Technology, förbättrades tydligt i det fjärde kvartalet och en fortsatt marknadsförstärkning bådar gott.
– Marginalerna har successivt förbättrats under 2010, i huvudsak ett utslag av en förbättrad marknad, och vi gör bedömningen att marknaden fortsatt kommer att förstärkas, säger Jonas Wiström.
I bokslutet skriver ÅF att marginalen för Industry lyfts från 7,6 procent i det första kvartalet i fjol till 11,4 procent i det fjärde kvartalet. Inom Technology bidrog ett kvartal med en stigande debiteringsgrad och 9,2 procent i marginal och ÅF påpekar att det goda marknadsläget gör att organisk tillväxt står i fokus.
– Det står i fokus i hela ÅF. Då man ser tillbaka på 2010 hade vi negativ organisk tillväxt i första kvartalet, lite mindre i det andra, nolltillväxt i tredje kvartalet och positiv tillväxt i det fjärde kvartalet - och vi räknar med att det ska fortsätta, säger Jonas Wiström och pekar på koncernens ambition om 7-8 procent i organisk tillväxt.
För affärsområdet Energy hade ÅF ett fjolår som präglades av en svagare kärnkraftsmarknad än vad bolaget trodde för ett år sedan, enligt vd.
– Vi har haft uppskjutna projekt i Schweiz och Tjeckien och en betydligt lägre beläggning än vad vi hade räknat med. Till det kommer att vi gjort förluster på valutan, framför allt mellan en exceptionellt stark schweizerfranc och svag euro. De två faktorerna är orsaken till att Energy tappat i marginal, konstaterar Jonas Wiström.
På frågan om när ÅF väl ska kunna dra nytta av tidigare uppskjutna kontrakt och en stark orderingång svarar han:
– Det ska man förvänta sig under 2011. Även om vi inte tror på någon snabb uppgång kommer orderboken, som växt mycket inte minst inom vattenkraft, förstärka affärerna inom Energy, säger Jonas Wiström.
För att summera den rådande bilden för bolaget pekar han på att det bortsett från de negativa faktorerna i bokslutet står stärkta inför 2011.
– Det man ska ha i åtanke är att vi omstrukturerade hela ÅF under 2010. Vi gjort oss av med hela besiktning-, kontroll- och provningsområdet och vi förstärkte inom kärnområden, energi och infrastruktur. När vi går in i 2011 gör vi det som ett fokuserat konsultbolag i en marknad som vänder upp med stigande debiteringsgrader så utgångsläget är väldigt gott", säger Jonas Wiström.
(Nyhetsbyrån Direkt)