Ett högt pris medför inte alltid högre kvalitet, ett säkrare kort verkar vara att det som är nytt ger kvalitetsförhöjningar - åtminstone när det gäller teknik. Resonemanget stämmer väl in på Åbyverket i Örebro som byggs till med en ny kraftvärmeanläggning som kommer att generera osedvanligt mycket el för att eldas med biobränslen.
– Kombinationen av högt ångtryck och temperatur gör att vi kan maximera elproduktionen för vad som är tekniskt möjligt för biobränslen, men den här kombinationen är inte ovanlig i kol- eller oljeeldade kraftverk, säger Henrik Johansson Casimiro, regionchef på Eon Värme Sverige.
Investeringen som uppgår till nästan en miljard kronor är en av de största för Eon i Norden just nu. Den sker inom ramen för en satsning på åtta miljarder som företaget gör på kraftvärme i Sverige fram till 2015.
Kraftvärme anses vara ett både miljövänligt och energieffektivt produktionssätt genom att det medger samtidig produktion av både värme och el. Kraftvärme är också en hjärtesak för EU. EU-kommissionen har till och med tagit fram ett kraftvärmedirektiv 2006 i syfte att förmå medlemsländerna att öka produktionen av kraftvärme. Poängen med kraftvärme är enligt EU-kommissionen den sparar primärenergi, den minskar nätförluster och utsläpp av växthusgaser.
Kraftvärme omfattas också av det nationella stödsystemet med elcertifikat. Hur mycket pengar man räknar med att tjäna genom att de tilldelas elcertifikat vill de dock inte avslöja.
– Det är en affärshemlighet. Skulle jag säga det skulle jag avslöja vad vi gjort för bedömning av priset för elcertifkaten i framtiden, säger Henrik Johansson Casimiro.
Daglig kontakt med leverantörerna
Vad som möjliggör det osedvanligt höga elutbytet - turbinen kommer att producera 23 MW el - är pannan, en 70 MW ångpanna med bubblande fluidiserad bädd som byggs av Andritz Oy i Finland och turbinen som byggs av tyska TGM Kanis Turbinen GmbH.
I Andritz kontrakt ingår också yttre bränslehantering, rökgasrening samt rökgaskondensering. Under hösten 2012 ska den nya anläggningen gå i drift. För att ge plats åt de nya installationerna har tre gamla pannor från 60-talets början rivits under förra året och just nu pågår rivningar av två jämngamla turbiner.
När pannan och turbinen nu är upphandlade som nyckelfärdiga enheter skulle man kanske kunna tro att projektledaren kan slå sig till ro. Men Henrik och hans medarbetare följer kontinuerligt upp och koordinerar arbetet mellan leverantörerna.
– Jag har nästan daglig kontakt med våra leverantörer. Ibland är vi ute på plats hos dem och även hos deras underentreprenörer, säger Henrik Johansson Casimiro som basar över en organisation på tio projektledare.
De andra projektledarna är konsulter specialiserade på bland annat el, automation, ånga och kraftvärme, alltsammans tekniskt mycket komplicerade ämnesområden.
– Vi har fokuserat på deras kompetens i stället för på vilket företag de kommer ifrån när vi anlitat dem, säger Henrik Johansson Casimiro.
Verkstadskunnande
Det krävs också en speciell kompetens för att montera ihop pannan och turbinen. Det är en typ av verkstadskunnande som det finns gott om i Östeuropa och då främst i Polen enligt Henrik Johansson Casimiro.
Det handlar inte specifikt om att montera bränslepannor, utan det kan vara att sätta ihop en sodapanna till pappers- och massaindustrin eller stora installationer till petroleumindustrin eller kemisk industri, förklarar Henrik.
– Jag skulle vilja påstå att den kompetensen inte finns i Sverige, säger han. En kvalitativ gissning är att det blir ett polskt företag som får montera ihop pannan.
Så särskilt många nya svenska arbetstillfällen kommer inte det nya kraftvärmeverket att ge, åtminstone inte efter att det tagits i drift. Däremot kan bränsleleverantörerna få mer arbete då Eon:s avsikt är att elda med närproducerade biobränslen.
Grogrund för ökat småföretagande
– Vi hoppas skapa grogrund för ökat småföretagande och för de befintliga företagen att anställa, säger Henrik.
Bränslet kommer att leveras med lastbil och lastbilstransporterna till och från Åbyverket kommer därmed att öka. Kraftvärmeverket kommer att eldas med skogsrestprodukter eller grot - grenar, kvistar och stubbar som blir över efter avverkningar – och skogsbiprodukter, till vilket räknas avfall från sågverk och pappers- och massabruken.
Anledningen till att Eon valde att bygga kraftvärmeverket i anslutning till Åbyverket är att det finns ett befintligt fjärrvärmenät till Åbyverket så någon ny infrastruktur behöver inte byggas.