Linköpingsforskare har tagit fram pappersbatteri

Foto: Linköpings Universitet
Foto: Linköpings Universitet

Forskare vid Linköpings universitet har tagit fram ett papper som kan lagra energi. Materialet består av nanocellulosa och en ledande polymer. Filmen är femton centimeter i diameter och någon tiondels millimeter tjock.

- Tunna filmer som fungerar som kondensatorer har funnits tidigare, det vi har lyckats med är att tillverka materialet i tre dimensioner. Vi kan tillverka tjocka plattor, säger Xavier Crispin, professor i organisk elektronik och en av författarna till artikeln som publicerats i Advanced Science, i ett pressmeddelande.

Cellulosafibrerna i pappret har i en högtrycksprocess i vatten spräckts sönder tills de blivit 20 nanometer tunna i diameter. När en elektriskt ledande polymer tillförs i vattenlösningen lägger den sig som en tunn hinna runt fibrerna.

- De omspunna fibrerna ligger som ett nystan där vätskan i hålrummen mellan dem fungerar som elektrolyt, förklarar Jesper Edberg, doktorand som tillsammans med nydisputerade Abdellah Malti har utfört experimenten, i ett pressmeddelande.

Pappret har redan slagit världsrekord i samtidig ledningsförmåga för joner och elektroner. Nu ska forskarna vid Campus Norrköping vidareutveckla materialet och försöka öka ledningsförmågan ännu mer. Forskningen har finansierats av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse sedan år 2012.

- De låter oss forska utan att kräva in omfattande rapporter och de litar på oss. Vi har en stor press att leverera, men det får ta tid och det är vi mycket tacksamma för, säger professor Magnus Berggren, forskningsledare vid Laboratoriet för organisk elektronik, i ett pressmeddelande.

Fakta, Power papers världsrekord:

  • Högsta laddning och kapacitans i organisk elektronik, 1 C och 2 F (Coulomb och Farad).
  • Högsta uppmätta ström i en organisk ledare, 1 A (Ampere).
  • Hösta förmåga att samtidigt leda såväl joner som elektroner.
  • Högsta transkonduktans i en transistor (förändring av strömstyrkan beroende på den elektriska spänningen, mäts i Siemens, S)