Supraledargenombrott öppnar nya dörrar för fusionsenergin

Den konceptuella fusionsreaktorn ARC är till storleken ungefär lika stor som den experimentella brittiska tokamakreaktorn JET, men tack vare en högre magnetisk fältstyrka skulle den kunna producera hela 500 megawatt fusionsenergi. Illustration: Earl Marmar

I fusionsreaktorer utnyttjas supraledare, som vid låg temperatur saknar resistans, för att generera de magnetfält som innesluter det heta fusionsplasmat. Genom att öka styrkan hos dessa magnetfält skulle reaktorernas prestanda kunna förbättras, men traditionella supraledare med låg kritisk temperatur förlorar då mycket av sin strömledningsförmåga. Nya supraledare med högre kritisk temperatur, som kan hantera stakare magnetfält, öppnar emellertid dörren för en ny, billigare väg till fusionsenergi.

Designkoncept som genom att använda supraledare med högre kritisk temperatur nästan dubblar den magnetiska fältstyrkan, jämfört med tokamakreaktorer med traditionella supraledare, till omkring 10 tesla tyder enligt American Physical Society på att en tokamak som inte är större än JET, den största tokamaken som är i drift idag, skulle kunna producera 500 megawatt fusionsenergi. Detta skulle till och med räcka för att åstadkomma en nettoproduktion av elektricitet.