IEA: överutbud till år 2020

Foto: Dong Energy
Foto: Dong Energy

Oljemarknaden kommer att visa ett fortsatt överutbud till år 2020, då ökat fokus på renare bränslen och större effektivitet motverkar effekterna av lägre priser. Efterfrågan på olja förväntas växa med mindre än en procent per år från i dag till år 2020, vilket är en trögare takt än vad som krävs för att snabbt nå upp till utbudet som har drivit priserna till nuvarande låga nivåer.

Det uppger IEA:s chef Fatih Birol till Financial Times inför sin årliga prognosöversikt som kommer att presenteras i dag.

Inbromsningen i efterfrågan på olja följer nästan 15 år i rad med ökad konsumtion, vilken drivits av den snabba industrialiseringen i Kina och andra tillväxtmarknadsekonomier. Kina går nu mot att söka renare bränslen och mindre energiintensiv tillväxt, då man prioriterar en mer konsumentledd ekonomi.

"Efterfrågan är inte lika stark som vi sett historiskt som ett resultat av effektivitetpolitik", sade Birol och tillade att tillväxten i förnyelsebar energi kommer att begränsa efterfrågan på olja ytterligare.

Oljepriset förväntas inte nå 80 dollar per fat förrän år 2020, enligt IEA:s huvudscenario. Efter år 2020 förväntas tillväxten i oljeefterfrågan nästan stoppa och visa en ökning på endast 5 procent under de kommande 20 åren, enligt IEA.

Oljeefterfrågan år 2040 bedöms hamna på 103,5 miljoner fat per dag, vilket kan jämföras med den nuvarande takten på 94,5 miljoner. Tillväxten kommer att begränsas av högre priser, ansträngningar för att fasa ut subventioner och övergången till alternativa bränslen. Den dämpade efterfrågan kommer att visa sig främst i mogna ekonomier.

"Sammantaget kommer USA, EU och Japan se sin oljeefterfrågan sjunka med cirka 10 miljoner fat per dag till år 2040", skriver IEA i rapporten.

(SIX News)