Föredrag som kan rädda liv

Enorma flishögar innebär en risk, då de lätt kan ta fyr vid brand. Foto. Andreas Lindholm
Enorma flishögar innebär en risk, då de lätt kan ta fyr vid brand. Foto. Andreas Lindholm

Under Skadegruppens temadag vid Energi- och Industridagarna ligger fokus på att lära av varandras misstag och erfarenheter. I en bransch med ständigt fokus på säkerhetsaspekter är det viktigt att möjliggöra för möten med branschkollegor.

Under Energi- och Industridagarna den 10 till 11 november möts branschföreträdare för att dela kunskap med varandra och för att skapa goda relationer. I en bransch som på många vis innehåller en lång rad risker är det självklart att säkerhetsaspekterna har en given plats i programmet.

– Under Energi- och Industridagarnas andra dag arrangeras Skadegruppens temadag då man utgår från egna erfarenheter för att diskutera hur man undviker olyckor och bränder på utrustning. Det är alltså mer fokus på drift och underhåll, säger Janice Törmälä, som är ansvarig för Skadegruppens temadag.

Olyckan var framme
Under Skadegruppens temadag den 11 november presenteras ett digert program med stor bredd. En av föredragshållarna är elteknikern Björn Lager som arbetar på biokraftvärmeverket i Örtofta, som ägs av det Lundabaserade energibolaget Kraftringen.

Örtoftaverket, som är ett av Sydsveriges största biobränsleeldade kraftvärmeverk, stod klart 2014 och producerar idag värme till motsvarande 25 000 villor i Lund, Eslöv och Lomma samt el motsvarande hela behovet i Eslöv.
– Örtoftaverket är helt nytt och togs i drift i april i fjol. Här har vi byggt ett helt nytt ställvek som skiljer sig från de äldre typer av ställverk som vi har på andra platser, säger Björn Lager.
Det var under arbetet med Örtoftaverkets nya ställverk som olyckan var framme. En kortslutning orsakade den 27 maj 2014 en brand som kunde ha orsakat betydligt allvarligare skador än vad som blev resultatet.
– Det var en pump som inte var överlämnad. Den var alltså inte drifttagen av leverantören från början. Vi skulle starta denna pump och gjorde tre försök och på det tredje blev det en smäll i ställverket. Detta blev utbränt och vi hade två montörer på platsen varav en blev skadad med lättare brännskador. Det kunde ha blivit mycket värre, man vaknar verkligen till när något sådant här inträffar, säger Björn Lager.
I sitt föredrag under Skadegruppens temadag kommer Björn Lager att berätta om de åtgärder och säkerhetsrutiner som vidtagits sedan olyckan var framme. Bland dessa återfinns bland annat hur man startar och stoppar en motor i ställverksfacket.
Även Patrik Schneider från Kraftringen närvarar. Han kommer för att dela med sig av haverierfarenheter när det gäller en rökgasfläkt och för att berätta om de krav som ställs på design och driftsättning för nya anläggningar. Eftersom Kraftringens utredning i det här fallet inte är helt färdig vill Patrik Schneider inte säga för mycket ännu, men han kan meddela att det står klart att  de lärt sig mycket om vibrationsproblematik och rotordynamik.

Ångexplosion
Jerker Magnusson från Nordic Sugar kommer under Skadegruppens temadag att diskutera ett rörbrott till följd av krypskador vid Nordic Sugars sockerfabrik i Örtofta.

Nordic Sugar Örtofta är en av de största och mest effektiva sockerfabrikerna i Europa och under en produktionssäsong omvandlas nära 2 miljoner ton sockerbetor till socker och foderprodukter. I september 2012 inträffade en explosion i pannhuset på fabriken. Explosionen orsakades enligt Jerker Magnusson av ett rörbrott till följd av krypskador på en 59-bars ångledning. Inga personer kom till skada, men ångexplosionen orsakade stora materiella skador.

- Vi kom undan med blotta förskräckelsen. Det kunde lätt ha blivit mycket allvarligt och människor kunde ha omkommit, säger Jerker Magnusson.

Under sitt föredrag kommer Jerker Magnusson bland annat att berätta om olycksfallet och hur de angrep det inträffade.

- Det är mycket att tänka på. Det är inte bara det mekaniska utan det ska även samordnas med arbetsmiljöverket och myndigheter och givetvis ska det anordnas samtalsterapi med människor som kunde ha kommit till skada, förklarar Jerker Magnusson.

Dessutom kommer Jerker Magnusson att tala om hur de reparerade och återstartade anläggningen och lite om företaget.

Explosionsartat brandförlopp
En annan föredragshållare som har en dramatisk berättelse med många nyttiga slutsatser och reflektioner är Lars Lundén vid Södra Cell i Mönsterås. Det var den 12 augusti 2011 som en brand utbröt i en flistransportör i massabruket i Mönsterås och spreds explosionsartat. Brukets egna brandmän bekämpade den okontrollerade branden tillsammans med räddningstjänst och helikoptrar från såväl Sverige som Norge.

– Det som jag under mitt föredrag kommer att betona av det som gick riktigt bra var hur mängder av inblandade människor kraftsamlade mot det gemensamma målet att få igång fabriken igen. Jag ledde återuppbyggnaden men det är sannerligen ingen enmansshow utan kräver mycket folk. Vi hade mängder med svetsare, elektriker, byggarbetare och därtill ett tjugotal sotsanerare. Det var sotfyllda elutrymmen, ställverk och kulvertar som behövde saneras samtidigt som stora betongkonstruktioner rasat samman. För att inte tala om alla maskinförare som fraktade bort flis. Under händelsen innehöll stackarna omkring 55 000 kubikmeter, säger Lars Lundén vid Södra Cell i Mönsterås.
Lars Lundén vill inte avslöja för mycket av sitt föredrag men betonar att man lär sig oerhört mycket av en sådan här händelse, en kunskap som han avser att dela med sig utav under temadagen.
– Det viktigaste med den här typen av temadagar och konferenser är att sprida lärdomar. Det är olika typer av skador och haverier som kommer att diskuteras under dagen, det stora mervärdet är att sprida kunskap och vi som deltar lär oss av andra fabrikers och industriers misstag inom andra området, säger Lars Lundén vid Södra Cell i Mönsterås.