Ett relativt lätt och billigt sätt att dela upp flytande vatten i vätgas och syrgas med nyutvecklad galvanoteknik kan leda till produktion av högeffektiva solceller.
Forskningen, som genomförts vid Missouri University of Science and Technology och delfinansierats av amerikanska energidepartementet, skulle också kunna leda till en betydande ökning av mängden väte i vår bränsleförbrukning framhåller forskarna.
Forskningsresultaten har publicerats i senaste utgåvan av tidskriften Nature Materials.
– Arbetet hjälper till att lösa problemet med att solenergin är intermittent, säger forskaren Dr. Jay A. Switzer i ett pressmeddelande.
Forskarteamet har använt kiselskivor för att absorbera solenergi. Kislet sänks ned i vatten med framsidan vänd mot en solenergisimulator och baksidan täckt av elektroder för att leda energin. Kiselskivan är täckt med prickar av kobolt som bildats genom en teknik som kallas galvanoteknik eller elektroplätering. Det vanliga är annars att hela kiselskivan är täckt med katalysatorer, men forskarna fann att den nya produktionsprocessen är minst lika skyddande och producerade mycket högre spänningar. Spänningen delar upp flytande vatten i vätgas och syrgas.
Förutom att användas till att tillverka solceller och solpaneler skulle processen kunna öppna för storskalig insamling av vätgas.