En snabbt ökad elektrifiering ställer krav på transformatorer

"Vi har gjort en riskanalys om hur man ska prioritera mellan olika stationer, tagit fram åtgärdsplaner och arbetsrutiner för detta", säger Jenny Palinder, Göteborgs Energi Nät AB, som var en av konferensens talare.

Prognoser visar att energiväxlingen från fossila bränslen till sol, vind och vatten kommer att medföra en kraftig ökning av andelen elektrisk energi i förhållande till den totala energikonsumtionen. Nu krävs att transformatorerna kan hantera nya förhållanden med varierande produktions- och konsumtionsmönster.

Det är ett 40-tal personer som samlats på Saturnus konferens i Stockholm för att få veta mer om hur tranformatorstationer ska möta morgondagens krav. En konferens arrangerad av Informa IBC Sweden.

Carl Öhlén, som tidigare arbetat för STRI och som för Energimyndigheten deltagit i det internationella arbetet för Smart Grid inom ISGAN. Han är konferensens ordförande men även föredragshållare och berättar om framtidens transformatorstationer utifrån ett internationellt perspektiv. Att alla regioner kommer att påverkas av energiväxlingen från fossila bränslen till mer miljövänlig generering från sol, vind och vatten. Detta för att minska utsläppen av koldioxid.

– Det pågår en elektrifiering i hela världen då vind, gas och solenergi byggs ut. Sverige ligger högt i elkonsumtion i jämförelse med andra länder. Samtidigt sker en massiv utbyggnad i länder som Kina och Indien. Kina utmärker sig mest då de byggt ett elsystem på 20 år som är lika stort som hela Europas system.

Max Tjellander är en av deltagarna på konferensen och arbetar som elingenjör med förnybara energisystem på det tyska bolaget Enercon GmbHs Malmökontor. Enercon är en av de största tillverkarna av vindkraft.

– De förväntningar jag har på den här konferensen är att få en generell insyn i vad man bör tänka på när det gäller transformatorstationer.  Det är mest aktuellt med nyproduktion för min del.  Utvecklingen inom förnybara källor går så snabbt och det är intressant då transformatorstationer/elförsörjning berör så många olika aspekter; teknik, ekonomi, miljö och politik. Jag ser också mycket fram emot den workshop som ska hållas dagen efter konferensen där man går igenom allt från projektering av transformatorstationer till att stationen står färdig.

Jenny Paulinder från Göteborg Energi Nät AB är planeringsingenjör och arbetar sedan 2005 med långsiktig planering av Göteborgs överliggande nät och är förvaltningsansvarig för 130 och 50kV-stationer. Under konferensen berättar hon bland annat om riskhantering och implementeringsprocess där riskanalyser och åtgärdsplan ingår.

 – Vi inom Göteborgs Energi Nät AB gör riskanalyser om hur man ska prioritera mellan olika stationer, tagit fram åtgärdsplaner och arbetsrutiner för detta.