Nordisk Industri har besökt Ruukkis nya industrihall i finska Tavastehus, vilken drivs av bland annat solpaneler fastsatta på taket och på fasaden. På taket fångar de upp värme och på fasaden genereras det elektricitet. Dessutom kan sommarens solvärme lagras i jorden för att på så sätt möjliggöra uppvärmning under vinterhalvåret.
Projektet genomfördes för att visa att det går att bygga en hall på ett lönsamt sätt som ändå överträffar dagens krav på energieffektivitet.
Inne i själva hallen tänker man inte så mycket på vad det är för teknik som döljer sig i väggarna. Det hela ser ut som vilken industrilokal som helst.
- Folk brukar undra om det verkligen går att ha en sådan här typ av energiteknik i de nordiska länderna med tanke på deras geografiska läge, men för det system vi har tagit fram så fungerar det, säger Pasi Turpeeniemi, produktutvecklare på Ruukki.
Energipålar i marken
Systemet fungerar ungefär som batterier. Det är energipålar i marken och nere i marken finns lera som har en bättre förmåga att lagra värme än till exempel grus. På så sätt kan hallen värmas upp under vinterhalvåret. Uppvärmningen görs med hjälp av värmepumpar. Den värme som överförs under sommartiden ger också värmepumparna en högre effekt.
Utvecklingen av detta koncept har skett i samarbete med HAMK, Tavastehus yrkeshögskola vilka Ruukki har samarbetat med sedan 1998. När hallen skulle byggas var det viktigt att det utöver kostnadseffektivitet och energi också fanns en långsiktighet gällande byggnadens livslängd. Mycket av materialet kommer från återvinningsbart material. Det stål som används är bland annat till 30 procent framställt från återvinning. På ett år kan noll energi-hallen producera 5 000 kilowatt per år.
Fönster och sensorer
Hallen har också stora fönster mot söder och väster som ska minska behovet av belysning.
Då vanliga stora glasfönster släpper in ljus men släpper också ut värme så är de söderliggande fönstren ersatta med kanalplastfönster av polykarbonat. Den typen av fönster kan isolera värmen från solen så att det inte blir för varmt under sommartiden.
På undersidan av innertaket har det fästs på värme- och kylprofiler som ska minska ventilationens energiförbrukning och reducera eventuella förändringar i temperaturen.
I byggprocessen installerades också mätare och sensorer för att i tidigt skede registrera hur konstruktionen och tekniken fungerade så att hallens mål att vara energieffektiv kunde verifieras.