Medelspotpriset i juni blev 14 öre/kilowattimme i elområde Luleå, Sundsvall och Stockholm samt 19 öre/kilowattimmeWh i Malmö. Flaskhalsar i elnätet orsakade ett elprisgap på cirka 5 öre/kilowattimme mellan elområde Stockholm och Malmö. Junipriset i de tre nordliga elområdena är det lägsta på 15 år och cirka hälften så högt som i fjol (29 öre/kilowattimme).
Elprisläget just nu förklaras av överskottet i den hydrologiska balansen.
– Situationen liknar till viss del det nuvarande ränteläget. Det är lågt och kan troligen inte bli mycket lägre. Rekommendationen är att ordna ett bra elavtal med ett konkurrenskraftigt pris för att därefter kunna luta sig tillbaka och njuta av sommaren, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.
Tillrinningarna steg kraftigt i början av månaden och kulminerade vecka 23 med nivåer motsvarande 156 procent av medianvärdet för åren 1960-2012. Vattenkraftsproducenterna kan vanligtvis reglera sin produktion väl men vid en kraftig snösmältning minskar möjligheten. Det gör att elpriset kan pressas tillfälligt på grund av en ofrivillig ökad produktion. Blåsigt väder bidrog till god vindkraftsproduktion vilket pressade priset ytterligare.
Elpriset hade troligen blivit ännu lägre om all kärnkraft varit i drift. Sommaren är en period då många reaktorer genomgår årlig revision. I juni gick kärnkraften på halvfart med en produktionsnivå på cirka 50 procent av installerad effekt. Samtidigt som fler reaktorer snart tas i drift till vintern finns ett orosmoln som kan ge högre elpriser på sikt.
Vattenfall meddelade i slutet av april att de önskar att tidigarelägga stängningen av Ringhals 1 och 2 med cirka 5 år till år 2018-2020. Då reaktorerna ägs gemensamt med Eon ska bolagen enas om vägen framåt. Eon har ännu inte beslutat om vägen framåt för Ringhals, däremot föreslog de i veckan att tidigarelägga stängningen av reaktor 2 vid Oskarshamn. Det finns redan beslut om att även tidigarelägga nedstängningen av Oskarshamn 1. Om alla dessa fyra reaktorer tas ur drift innebär det att Sverige tappar cirka 35 procent av kärnkraften. Detta blir mindre märkbart under våtår som vi är i nu med god tillgång till vatten. Däremot blir systemet mer utsatt under torrår med ett ökat importbehov. En försvagad energibalans medför ett högre elpris. Analytiker på elmarknaden har uttalat en prishöjande effekt på cirka 3-5 öre/kilowattimme om samtliga fyra reaktorer skulle tas ur drift permanent.
Första halvåret har nu passerat och medelspotpriset blev cirka 23 öre/kilowattimme. Det är 4 öre/kilowattimme lägre än elpriset för motsvarande halvår i fjol.