Svenska kraftnät redovisar årligen, på regeringens uppdrag, hur kraftbalansen på den svenska elmarknaden har upprätthållits under den gångna vintern. Samtidigt görs en prognos för kommande vinters kraftbalans, alltså landets energibalans under timmen med vinterns högsta elförbrukning.
Den gångna vintern var mild vilket ledde till en låg efterfrågan på el och låga elbörspriser. Vinterns högsta förbrukning – den 29 december – uppgick till drygt 23 000 megawatt, vilket var 1 400 megawatt eller 6 procent lägre än den högsta förbrukningen vintern 2013/2014.
– Driftsäkerheten i det svenska stamnätet var god under hela vinterperioden och prisskillnaderna mellan olika elområden var fortsatt små, konstaterar Svenska kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg.
Den totala elförbrukningen 2014 minskade med 2,6 procent jämfört med 2013. Orsaken till minskningen var ett mycket milt väder och låg efterfrågan från industrin, den överlägset största elförbrukande branschen i Sverige. Samtidigt ökade den installerade effekten produktion under 2014 med 3 procent till drygt 39 500 megawatt. Framför allt vindkraften stod för ökningen.
– Svenska kraftnäts bedömning är att effektbalansen kommer att förbättras ytterligare på kort sikt, men att det finns utmaningar på längre sikt när planerbar produktion kommer att ersättas med en stor andel väderberoende produktion. De förutsättningarna har klarnat än tydligare nu när ägarna till fyra kärnkraftsreaktorer aviserat avvecklingar i närtid, säger Mikael Odenberg.
I rapporten räknar Svenska kraftnät upp vindkraftens tillgänglighetsfaktor till 11 procent. För kärnkraften räknar man med en tillgänglighet på 90 procent efter att O2 i Oskarshamn räknats bort.
– Vi räknar med ett överskott även vid en så kallad tioårsvinter och vid en ”normal” vinter förbättras marginalen med drygt 600 megawatt jämfört med vintern 2014/2015, säger Mikael Odenberg.