Pilum hjälper industrin till hållbara investeringar för en renare miljö

Här ses delar av Pilums rökgasreningsanläggning på Öroftaverket i Skåne. (Pilums del till höger om den gula bilen). Rökgasreningsanläggningen består av ett textilt slangfilter, inrymt i den höga byggnaden bakom alla trappor och siloar. De båda vita siloarna från Pilum innehåller kalk som tillsätts till rökgaserna. FOTO: PER BJÄRKBY
Här ses delar av Pilums rökgasreningsanläggning på Öroftaverket i Skåne. (Pilums del till höger om den gula bilen). Rökgasreningsanläggningen består av ett textilt slangfilter, inrymt i den höga byggnaden bakom alla trappor och siloar. De båda vita siloarna från Pilum innehåller kalk som tillsätts till rökgaserna. FOTO: PER BJÄRKBY

EU:s nya direktiv om industriutsläpp omfattar drygt 1 000 verksamheter i Sverige. Cleantechföretaget  Pilum AB i Borås har i kölvattnet av de skärpta utsläppsreglerna – märkt av en ökad efterfrågan på företagets produkter och tjänster.

– De industrier som ännu inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att minska utsläppen måste göra det skyndsamt, menar Pilums vd Christian Baarlid.

EU-direktivet har bland annat bäring på
massa- och pappersbruk, stålverk, värmeverk, och anläggningar för förbränning av avfall.
Tidplanen för att minska utsläppen är tuff.

– Vi arbetar därför målstyrt för att kunna hjälpa olika branscher att leva upp till kraven, utifrån den tidplan EU lagt fast, berättar Christian Baarlid. Vi börjar med en förstudie som sedan leder fram till en åtgärdsplan, relaterad till den framtida verksamhetens utsläpp av gaser och stoft.

Kunderna får all tänkbar hjälp av Pilums två operativa bolag, Pilum Industrifilter och Pilum Envipower. Det förstnämnda är specialiserat på anläggningar och system för gas- och stoftavskiljning för olika industriprocesser och på rening av gaser från pannor för värme- och elproduktion.

– Pilum Industrifilter har lång erfarenhet och har genom åren levererat hundratals installa-
tioner på den svenska och internationella marknaden, framhåller Christian Baarlid.

Allt fler uppdrag till Envipower

Pilum Envipower är inriktat mot service och ombyggnationer samt mindre projekt inom industriell stoftavskiljning och rökgasrening. Företaget utför också statusbesiktningar och renoveringar av befintliga anläggningar.

– Pilum Envipower växer snabbt och har på kort tid fått allt fler stora serviceuppdrag från både stora och små industrier runt om i Sverige, främst inom papper/massa, kraft/värme samt järn- och stålindustrin, berättar Christian Baarlid.

Mot marknaden bildar de två systerbolagen en enad front under varumärket Pilum.

– På så sätt kan vi erbjuda kunderna en helhetslösning och bygga en komplett filteranläggning för rening av gaser och stoft med efterföljande service och underhåll, säger Christian Baarlid. Vi erbjuder marknaden ett brett utbud av servicetjänster av anläggningarna och har egen kunnig och erfaren servicepersonal. Idag har vi platskontor i Kungsbacka, Stockholm, Norrköping, Enköping, Gävle, Sundsvall och Skellefteå. Inom kort öppnar vi även ett kontor i Kiruna, där LKAB är en viktig kund. Målet är att bygga upp en rikstäckande serviceorganisation med lokal närvaro från norr till söder.

Hållbarhetens triad

Hållbarhet är idag ett honnörsord för de flesta företag. Pilum ser hållbarhetsbegreppet som en triad: ekologi, arbetsmiljö och ekonomi.

– Den yttre miljön, ekologin, värnar vi genom rökgasrening och stoftavskiljning, säger Christian Baarlid. Men vi renar också fabriksmiljön från stoft för att skapa en god arbetsmiljö och minska hälsoriskerna för de anställda. Människan finns alltid i centrum. Ekonomin säkerställer vi genom en kostnadseffektiv anläggning med god driftsekonomi över tid. Jag brukar rita upp tre ringar med olika färger för att beskriva triaden. Pilums produkter och tjänster finns i snittet mellan de tre ringarna.

Offertstocken har vuxit snabbt under året med god draghjälp av det nya utsläppsdirektivet.

– Vi har också vässat vår säljorganisation och gjort den mer marknadsorienterad med ökad lokal närvaro, berättar Christian Baarlid. Vi vill vara en drivande aktör i omställningen från fossila bränslen till förnybara biobränslen och hjälpa industrin i detta viktiga arbete. Lika viktigt är det att vi kan erbjuda kvalitativ service och kvalitativt underhåll som säkerställer en problemfri drift i många år.

Pilums spetskompetens som cleantechkoncern har väckt uppmärksamhet även utomlands, bland annat i Kina.

– Men Norden är vår hemmamarknad, då främst Sverige och Norge, säger Christian Baarlid. Vi utvecklar nya produkter i partnerskap med våra underleverantörer som vi ställer
höga krav på, vad gäller tekniknivån. Vi har ingen egen tillverkning, utan lägger ut den på underleverantörer, bland annat i Baltikum, Danmark och Tyskland. Vid större entreprenader köper vi montaget från välrenommerade företag för att kunna matcha de tuffa krav och tidplaner som ofta gäller.

Christian Baarlid har lång erfarenhet från industriellt miljöarbete och har bland annat hjälpt länder i södra Afrika att producera energi av avfall.

–        För ett år sedan blev jag vd för Pilum AB, berättar han. Det är en stimulerande utmaning att få leda en cleantechkoncern och bidra till ett mer hållbart samhälle tillsammans med så många kompetenta och engagerade medarbetare. Tillsammans ökar vi
våra kunders konkurrenskraft och bidrar samtidigt till en mer hållbar framtid.

 

FAKTA

Pilum AB (publ.) är en cleantech koncern med huvudkontor i Borås.

Koncernens affärsidé är att vara en ledande miljöteknikleverantör med

fokus på rökgasrening och stoftavskiljning. Bland kunderna återfinns

svenska och internationella industri- och kraftvärmeföretag till exempel SSAB, Boliden, Volvo, LKAB, Vattenfall, Fortum, E-on, Kraftringen,

Mälarenergi, Tekniska Verken, Gällivare Energi, Korsnäs och

Holmen Paper.

Antal anställda: Cirka 40 heltidsanställda

och runt 80 servicetekniker.