Elen har inte varit så billig på många år - och elpriserna fortsätter att falla. Det kan vi tacka det blöta majvädret för.
- Många vattenkraftproducenter tvingas att producera, oavsett vad de tycker om priset, säger analytikern Christian Holtz.
Prisjämförelsetjänsten elskling.se redovisar 11 procent lägre medelspotpris på elbörsen i maj jämfört med april och hela 34 procent lägre jämfört med maj förra året. Samtidigt noterar Vattenfall de lägsta elpriserna i företagets längre fastprisavtal sedan sommaren 2005 - trots att sju av tio kärnkraftsreaktorer står stilla.
- Den huvudsakliga anledningen är att tillrinningen börjar ta fart, säger Christian Holtz, analytiker på teknikkonsultföretaget Sweco.
Tvingas producera
Stora delar av landet har fått dubbelt så mycket regn i maj jämfört med det normala. När också stora mängder snö börjar smälta blir vattentillgången så riklig att vattenkraftproducenter utan vattenmagasin blir tvungna att producera billig el.
- Det hade varit mer fördelaktigt för dem att ha ett magasin för att spara vattnet och i stället producera mer el under vintern när priserna går upp, säger Christian Holtz.
Under våren och sommaren använder vi också mindre el, vilket pressar priserna ytterligare när den redan är så billig att producera. Under juli väntas nya bottennivåer för elpriserna när flera kärnkraftverk kommer i produktion samtidigt som industrin stänger ner och många tar semester.
Kan "spilla vatten"
Det är så klart glädjande för alla elkonsumenter. Men för elproducenterna innebär de låga elpriserna bistra tider som håller tillbaka tunga investeringar.
- När man kommer ner på så här låga priser talar man om att vattenkraftproducenterna så småningom väljer att spilla vatten i stället för att producera el. Men jag tror att vi ska ner ytterligare en del innan det kommer att hända i Sverige, säger Christian Holtz.