Fransk optimism inför Paris klimatkonferens

Under en förberedande träff i februari i år, uppmanade Kaliforniens förra guvernör och initiativtagare av flera miljöprojekt, Arnold Schwarzenegger och Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius gemensamt drygt 3000 städer och regioner världen över att ge sitt stöd åt det kommande klimatmötet i Paris. Foto: World Climate LTD
Under en förberedande träff i februari i år, uppmanade Kaliforniens förra guvernör och initiativtagare av flera miljöprojekt, Arnold Schwarzenegger och Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius gemensamt drygt 3000 städer och regioner världen över att ge sitt stöd åt det kommande klimatmötet i Paris. Foto: World Climate LTD

Enligt den franska utrikesministern, önskar franska politiker och landets näringsliv ett aktningsvärt resultat inför det internationella klimattoppmötet som arrangeras i höst i Frankrike.

- Frankrike är fast beslutet att uppnå ett bra resultat, när representanter från nästan 200 länder senare i år möts i Paris i ett försök att nå en överenskommelse om ett bindande klimatavtal.

Det säger den franske utrikesministern Laurent Fabius i en intervju för Reuters. Senast försökte världen att uppnå en bindande klimatöverenskommelse vid toppmötet i Köpenhamn 2009.

Diskussionerna i Köpenhamn var så upphettade och nästintill kaotiska att en del av de sår som uppstod under förhandlingsprocessen har ännu inte blivit läkta, skrev AFP nyligen.

- Ett slags Köpenhamnssyndrom existerar fortfarande. Världens ledare är dock redo att åter ta itu med företeelsen. Det var väldigt viktigt att USA och Kina enades om utsläppsminskningar ifjol. sade Fabius.

Fabius säger sig har observerat att "Köpenhamnssyndromet" är ett problem som plågar sinnet hos många av deltagarna även inför det kommande klimatmötet i Paris, som börjar i november.

En av de lärdomar som fransmännen kan lära av misslyckandet i Köpenhamn.

Det gäller att planera, förbereda och genomföra bättre än vad som var fallet i Köpenhamn.  Därigenom ”ökar risken” för att det ska bli ett bra resultat, raljerade Fabius, som är känd för sina ordvändningar.

- Därför kommer alla tongivande politiska ledare att vara på mötet troligtvis från första början den här gången, förklarade Fabius.

Fransmän hoppas att de kan bygga vidare på nationella planer, som innebär att varje land åtar sig att gå med på att begränsa utsläppen av växthusgaser.

Fabius anser att en övervägande del av regeringar betonar att de vill nå en uppgörelse i Paris, men frågorna är fortfarande komplexa och det är svårt att uppnå enighet bland 196 länder, sade Fabius.

Enligt honom finns det anledning till optimism inför klimatmötet i Paris.

- Det första skälet är, tyvärr, att klimatsituationen har försämrats. Behovet av att hitta en politisk lösning är starkare än någonsin, säade den franske utrikesministern.

En annan orsak är att det har skett en attitydförändring inom näringslivet och framför i allt större företag. De är mer medvetna om problemet och många av dem har, enligt Fabius, ha varit stora förespråkare för klimatskydd även tidigare.

FN:s klimattoppmöte i Paris äger rum 30 november-11 december. Om allt går enligt planerna kommer de deltagande länderna enas om ett nytt globalt klimatavtal.

Innan dess bör alla länder redovisa sina åtaganden, som kommer att skrivas in i avtalet. De ska redogöra för sina planerade minskningar av växthusgasutsläppen under närmaste åren.

Länderna får avgöra själva hur mycket utsläpp de vill minska. Därmed blir den totala minskningen knappast tillräcklig för att hejda klimatuppvärmningen, men förhoppningen är att avtalet ska resultera i mer ambitiösa åtaganden längre fram.