Första japanska reaktorerna får klartecken för omstart

Japanska kärnkraftverket Sendai har fått klartecken för omstart. Foto: Kyushu Electric Powers
Japanska kärnkraftverket Sendai har fått klartecken för omstart. Foto: Kyushu Electric Powers

Den 27 maj, fyra år efter en av världens värsta kärnkraftkatastrofer banade Japan väg för återupptagande av kärnkraftdriften i landet. Katastrofen i mars 2011 ledde till stängning av samtliga japanska reaktorer och underblåste allmänhetens motstånd mot kärnkraftindustrin.

Företaget Kyushu Electric Powers tillsynsmyndigheter avlägsnade säkerhetsbarriärerna runt Sendais kärnkraftverk och dess två reaktorer. Skyddsbarriärerna hade installerats i 2011, efter att en enorm jordbävning och den påföljande tsunamin i sin tur utlöste härdsmältor och explosioner i kärnkraftverket Fukushima Daiichi.

Sendais kärnkraftverk, i sydvästra Japan, behöver fortfarande gå igenom ett par operativa kontroller innan en omstart med kan genomföras utan större missöden.

Strålningsmolnen, som orsakades av Fukushima katastrofen tvingade cirka 160 000 människor från sina hem, dit många av dem aldrig kommer att kunna återvända, var den värsta kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl 1986.

Stängningen av Japans kärnreaktorer orsakade en ekonomisk förlust på tiotals miljarder dollar för företag som hade sysslat med import av fossila bränslen för elproduktion och som hade finansierat stora summor i kärnkraftverk för att kunna uppfylla kraven på skärpta säkerhetsregler.

Ett antal företag beslutade att skrota sina äldre kraftverk. Det innebär att Japan har idag 43 manöverdugliga reaktorer mot 54 före katastrofen. Fler kärnkraftverk kan komma att skrotas, enligt en analys som Reuters offentliggjorde förra året.

Återupptagandet av kärnkraften kommer sannolikt att vara impopulär hos allmänheten eftersom katastrofen har uppdagat oväntat nära förbindelser mellan kärnkraftföretag och tidigare tillsynsmyndigheter.

Härdsmältorna i Fukushima gav också näring till uppfattningen om att det är alldeles för farligt att bedriva kärnkraftverk i ett sådant jordbävningsdrabbat land som Japan.

De flesta opinionsundersökningar visar att två tredjedelar av befolkningen är mot en omstart av kärnkraftverk trots en genomsnittlig ökning på 20 procent av kostnaderna för hushållsel, som beror på att omkostnaden för importerat bränsle måste täckas.

Komissionärerna på kärnkraftsmyndighetens tillsynsavdelning (NRA) sade i ett TV-sänt möte nyligen att Sendais reaktorer hade klarat alla nödvändiga miljötesterna. Omstarten har också fått godkännande av lokala myndigheter.

En lokal domstol avslog i april ett försök att rättsligt förhindra en omstart.  Oroade invånare hade hänvisat till kärnanläggningens sårbarhet i närheten av flera vulkaner. Invånarna har överklagat beslutet.

Kyushus elförsörjningsföretag hoppas kunna starta om Sendais reaktor nr 1 i slutet av juli, följd av reaktor nr 2 i slutet av september.

Kyushu Electric Powers, som rapporterade ett fjärde förlustår i rad, är i desperat behov att starta om reaktorerna för att kunna snabbt sänka kostnaderna.