Svenska kraftnät i beredskapsövning

Beredskapsövning i Åsbro, april 2015. Foto: Svenska kraftnät

En fyra dagar lång praktisk elberedskapsövning vid Åsbro kursgårds övningsfält utanför Örebro har avslutats. Svenska kraftnät, elnätsbranschen och frivilligorganisationer deltog för att öva inför yttre händelser som kan skapa allvarliga störningar i elförsörjningen.

Scenariot var en kraftig isstorm som bland annat raserade en kraftledning i regionnätet.

–  Det är viktigt att öva och pröva våra och branschens möjligheter att fullfölja det beredskapsuppdrag vi har. Det är ett bra sätt att säkerställa att vi har fungerande planer och arbetssätt, men också att identifiera utvecklingsmöjligheter, säger Malin Stridh, chef för enheten Beredskap och säkerhet på Svenska kraftnät, i ett pressmeddelande.

Om övningen Övningen består av olika moment, bland annat en skrivbordövning och ett praktiskt moment över flera dagar: att ersätta en raserad kraftledning med tillfälliga stolpar. Deltar gör förutom Svenska kraftnät även Åsbro kursgård, Skellefteå Kraft Elnät AB, Jämtkraft Elnät AB och resurser från flera frivilligorganisationer. Syftet är att stärka den gemensamma förmågan att hantera en störning i elförsörjningen och att öva samverkan mellan personal på elnätsföretagen, myndigheten, frivilligresurser och montörer i insatsberedskap.

(Fakta: Svenska Kraftnät)