Den globala marknaden för kärnbränsle väntas överstiga 32 miljarder dollar år 2025, enligt en färsk undersökning från marknadsanalysföretaget Global Data. Det motsvarar en tillväxttakt på 2,5 procent om året.
Rapporten pekar ut flera faktorer bakom den långsamt uppåtgående kurvan: ökad global efterfrågan av el kombinerat med skärpta krav på minskade utsläpp och stigande priser för fossila bränslen.
I ett pressmeddelande säger analytikern Chiradeep Chatterjee att den ständigt växande globala efterfrågan på el kommer att kräva ett optimalt utnyttjande av befintliga kärnreaktorer och att nya anläggningar byggs fram till 2025. Vilket kommer att driva efterfrågan på kärnbränsle.
– Vissa utvecklingsländer som Kina och Indien har upplevt betydande efterfrågeökningar av el och tagit fram omfattande utvecklingsplaner för kärnkraften för att möta det, säger Chatterjee.
Rapporten konstaterar att vissa länder som idag är stora exportörer av fossila bränslen, nämligen Iran och Saudiarabien, har planer på att själva utveckla kärnkraft för att minska den inhemska oljekonsumtionen och på så vis maximera sin oljeexport.
Trots sådana gynnsamma faktorer finns också flera som hotar att hindra kärnkraftens utveckling framhåller rapporten. Det handlar inte minst om säkerhetsfrågor, men också om hur kärnavfallet ska hanteras och om svårigheten att finansiera projekt. Till det kommer att kärnkraften inte är särskilt populär hos allmänheten.
– De utmaningar som kärnkraftsindustrin står inför har ökat, med osäkra marknadsförhållanden och projekt som försenas vilket leder till skenande anläggningskostnader. Dessutom har ökade säkerhetskrav, långa återbetalningsperioder och enorma avvecklingskostnader alla bidragit avsevärt till att kärnkraftverkens ekonomiska attraktionskraft minskat, säger Chatterjee.