Ny teknik möjliggör undersökning av ledningar som är i drift. Genom god tillgång på rätt information minimeras kostnaderna för underhåll och säkerheten höjs.
Att ligga steget före och satsa på ett professionellt underhållsarbete ger ett säkert fjärrvärmenät med optimal funktion. Med rätt information tillgänglig blir planeringen lättare och olyckor kan undvikas.
– Med den nya akustiska tekniken Delta-t® som vi utvecklat själva kompletterar vi andra tekniker och kan snabbt ta fram en tydlig helhetsbild av statusen på exempelvis ett fjärrvärmenät. Delta-t® innebär att vi använder oss av akustiska signaler för att undersöka hur mycket som är kvar av rörväggen jämfört med när den sattes i drift, säger Arne Schleimann-Jensen, grundare av Arne Jensen AB.
Tekniken är användbar för energiverk, byggföretag, fastighetsägare och fjärrvärmeindustrin och kompletterar andra metoder så som termografering. Fördelarna med Delta-t® är att tekniken kan användas året runt och ledningarna behöver inte tas ur bruk vid en kontroll. Det är också fullt möjligt att utföra mätningarna via existerande åtgångspunkter vilket gör att man slipper dyra avstängningar och extra grävande för att komma åt ledningarna.
– Metoden är ytterst flexibel och man behöver inte göra några åtgärder på systemet för att vi ska kunna mäta det. Till skillnad från tekniker som använder ultraljud kan akustiska signaler också mäta betydligt längre sträckor, säger Arne Schleimann-Jensen.
Viktigt med insatser i rätt tid
– Vår expertis efterfrågas i olika stadier hos olika kunder beroende på behoven för stunden. Vi kan genomföra allt från akuta insatser till årliga underhållsplaner. I ett flertal städer i de södra delarna av landet gör vi till exempel årliga genomgångar av en tredjedel av fjärrvärmenätet för att man ska kunna bibehålla en god kontroll och förebygga problem innan de uppstår. Det är också så vi rekommenderar att man jobbar som fjärrvärmeleverantör, säger Paavo Persaud, vd.
Brister och läckor kan alltid uppstå i ett fjärrvärmenät, även om det är väl underhållet. Påverkan utifrån och oförutsedda plötsliga ändringar i förhållanden som skapar ett högt tryck kan exponera svagheter som byggts upp över tid. Vid akuta situationer kan bilburen termografering nattetid i kombination med Delta-t® vara ett bra alternativ. Genom direkta rapporter varje förmiddag över nätets status ökar chanserna att man snabbt får bukt med problemen.
Gör en underhållsplan
För att verkligen ligga i framkant rekommenderas att man gör en underhållsplan. Utifrån tidigare erfarenheter om var på nätet problem brukar uppstå kan man styra insatserna till de områden med störst risker. Har man genomfört stora byggnationer på ett område kan det vara bra att även ha lite extra koll där eftersom fjärrvärmeledningar kan påverkas av processen.
– Hela branschen är under stor press och det finns ofta inte mycket tid och resurser att lägga på underhållsarbete. På längre sikt är det olyckligt eftersom man riskerar att kostnaderna i praktiken blir högre när man istället tvingas lösa många akuta problem som enkelt hade kunnat förebyggas. Vi har också vid ett flertal tillfällen varit med om att vi genom Delta-t® upptäckt att rör som man misstänkt varit dåliga och planerat byta ut visat sig vara i god kondition. På det sättet har kunderna kunnat spara pengar och rikta insatserna till de områden som har störst behov, säger Arne Schleimann-Jensen.
Lång erfarenhet
Arne Jensen AB har arbetat i mer än 32 år med att söka och lokalisera läckage på olika typer av trycksatta ledningar. Under åren har ungefär 14 000 olika läckage lokaliserats hos uppdragsgivare som energiverk, kommuner, försäkringsbolag och rörentreprenörer. Metoderna är direkt kostnadsbesparande för kunderna som kan åtgärda energi- och vattenläckage innan förlusterna blir alltför stora.
– Även små läckage kan ge upphov till stora kostnader. Vi har många gånger varit med om att exempelvis en vattenläcka är dold i den förbrukning som anses normal på kallvattnet. Det är viktigt att lokalisera läckan innan man river väggar, byter ledningar eller golv. Det är inte ovanligt att vi kallas in för att avhjälpa ett problem efter att man redan genomfört en dyr åtgärd. Då har man spenderat pengar på att laga fel ledning eller system utan att ordentligt reda ut orsaken bakom läckaget, säger Paavo Persaud.