Sydafrika riskerar få överkapacitet på energi

Foto: Gerhard Roux
Foto: Gerhard Roux

Från att ha underskattat landets behov av energi anklagas nu Sydafrikas energipolitik för att gå tillöverdrift och att efterfrågan på energi inte kommer att möta all den kapacitet som nu byggs. Fram till 2030 kommer två nya kolkraftverk tas i drift och ett flertal kärnkraftsreaktorer kommer att mata el ut på nätet.

År 2008 upplevde Sydafrika en svår energikris och ett energiresursprogram togs fram, Integrated Resource Plan (IRP). Ett ambitiöst mål sattes upp om att fördubbla kapaciteten på det nationella elnätet till 85 000 megawatt. Programmet utgick samtidigt från glädjekalkyler beträffande den ekonomiska tillväxten de närmaste åren.

Enligt IRP-programmet från 2010 skulle hälften av landets elproduktion komma från kolkraftverk 2030 och den andra hälften från förnybara energikällor och kärnkraft.

IRP-programmet uppdaterades 2013 och prognosen för den framtida energiefterfrågan skrevs ned med 6600 megawatt. Men även den prognosen baserades på en högre tillväxttakt, 5,4 procent, än dagens. Enligt Världsbankens prognos förra året kommer Sydafrikas ekonomi att växa med två procent om året.  Det uppdaterade IRP-programmet utfärdade rekommendationen att landet bör vänta med att fatta beslut om att bygga nya kärnkraftverk till 2025 eftersom förnybara energikällor och kolkraft mer än väl kommer att kunna tillgodose behoven.

Trots det skrev landets energiminister Tina Joemat-Pettersson i slutet av 2014 under samförståndsavtal med Ryssland och Kina, de två länderna som ska bygga de nya kärnkraftverken.

Sydafrikas regering får nu kritik för att basera sina beslut när det gäller långsiktiga energiförsörjningen på statistik som den vet är inaktuell, det vill säga IRP-planen från 2010.

Källa: Mail&Guardian