Cowi ska börja utreda möjligheterna för odling av mikroalger inom industrin, tillsammans med Chalmers Tekniska Högskola, Perstorp i Stenungsund och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
Förhoppningen är att det så småningom ska gå att tillverka biomassa genom algproduktion, som en potentiell förnybar råvara till bränslen, biomaterial och finkemikalier, med mera. Mycket forskning behöver dock göras på området.
Studien fokuserar på algodling i nordiskt klimat och vilka förutsättningar det finns i norra Europa.
– Alger kan producera stora mängder biomassa och fånga upp näringsämnen som kväve och fosfor. Dessutom tar algerna upp koldioxid och tungmetaller ur vattnet. Om alger även kan användas som källa till biodiesel eller som råvara till andra kemikalier är det många goda effekter som samverkar. Vi får en solenergidriven rening av vår omgivning samtidigt som vi växlar över till förnyelsebara råvaror, säger Sonja Blom, EHS Manager på Perstorp, i ett pressmeddelande.
– Genom stöd från Cowifonden och detta samarbete kan Cowi aktivt bidra till utvecklingen av omställningen till en långsiktigt hållbar industri, säger Anna Berggren, marknadschef för bioenergi på Cowi, i ett pressmeddelande.