Energigas Sverige: klimatstöd kan ge uppsving för biogasen

Foto: Thomas Hawk

Energigas Sverige skriver i ett meddelande att regeringens klimatinvesteringsstöd på två miljarder fram till år 2018 kan ge biogasmarknaden ett nytt uppsving. Dock måste det ges besked om biogasens beskattning efter år 2015.

Regerings förslag går ut på att ett särskilt ekonomiskt stöd ska ges till lokala klimatinvesteringar. 200 miljoner kronor avsätts under år 2015 för att sedan utökas till 600 miljoner kronor årligen till år 2018.

- Regeringens satsning är självklart positiv om stödet används där det gör som mest klimatnytta till exempel genom uppbyggnad av biogasproduktion. De tidigare klimatinvesteringsprogrammen användes till stor del till biogas till fordon och jag hoppas vi nu får se ett nytt uppsving i antalet produktionsanläggningar, säger Anders Mathiasson, i ett pressmeddelande.

- Skattebefrielsen har varit en förutsättning för biogasens tillväxt, i konkurrensen med bensin och diesel. Regeringen måste nu snabbt hantera skattefrågan och ge besked om vad som gäller efter utgången av 2015. Ges inte det riskerar klimatinvesteringsstödet att inte alls gå till ny biogasproduktion, utan till andra åtgärder med mindre klimateffekt, avslutar Mathiasson.