”Italiensk tariffsänkning olaglig”

Foto: Etrion
Foto: Etrion

Den italienska regeringens försök att försämra villkoren för solenergiproducenter i landet genom att sänka nivåerna på de så kallade feed in-tarifferna i ingångna avtal är olagligt. Förslaget gynnar varken marknaden för alternativ energi eller Italien.

Den bedömningen gör Marco Northland, vd för Etrion, som i dagsläget får majoriteten av sina intäkter från just Italien.

"Konsensusvyn bland våra advokater är att den italienska regeringen bryter både mot EU-direktiv och mot italiensk lag", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Den italienska regeringen utfärdade i veckan ett dekret med innebörden att den premie som solenergiproducenter erhåller, feed in-tariffen, sänks med mellan 17 och 25 procent. I gengäld kan gällande avtal förlängas från 20 till 24 år. Bolagen kan också välja att acceptera en sänkning av tariffen med 8 procent, med oförändrad avtalsperiod.

För att dekretet ska bli lag måste parlamentet ge sitt godkännande inom 60 dagar. Parlamentet har då att välja på att godkänna, förändra eller förkasta dekretet.

Etrion avser nu att försöka påverka beslutsfattarna inför beslutet.

"Vi arbetar tillsammans med ledande jurister för att träffa parlamentsmedlemmar och ministrar. Avsikten är att stoppa eller åtminstone begränsa skadorna av förslaget", säger Marco Northland, som inte heller utesluter rättsliga åtgärder riktade mot regeringen.

Samtidigt diskuterar bolaget med sina banker om hur låneportföljen skulle kunna omstruktureras i händelse av att de nya villkoren blir verklighet. Det är därför ännu för tidigt att säga hur regeländringen skulle slå på Etrions resultat, eller vilken lösning bolaget skulle välja.

Den italienska regeringen har tidigare flaggat för att den ser ändrade tariffer som en tänkbar möjlighet, men att ett dekret lades på bordet är ändå en överraskning, menar Marco Northland, som inte är nådig i sin kritik.

"Italien kämpar för att ta sig ur en recession och för att lyckas behöver landet utländska investeringar. När man på det här sättet genomför en form av 'default' av sina åtaganden skrämmer man bort potentiella investerare. Min aptit på att investera i Italien minskas definitivt", säger han.

Bolagets tidigare beslut att diversifiera sig genom stora investeringar i Chile och Japan innebär att Italien kommer att få allt mindre betydelse för Etrions resultat. Redan nästa år kommer landet stå för mindre än hälften av den installerade kapaciteten.

"Vårt beslut för två år sedan att bredda verksamheten till andra länder mot bakgrund av problemen i delar av Europa visade sig riktigt", konstaterar Etrionchefen.

(Nyhetsbyrån Direkt)