Avfall är det mest klimatsmarta att importera

Foto: Mälarenergi
Foto: Mälarenergi

 I höst är det invigning av Mälarenergis kraftvärmeanläggning, Block 6, och i och med detta tar bolaget steget in i en ny era. Stora delar av bränslet kommer att importeras via båt och lossas direkt på kajen i anslutning till kraftvärmeverket. Och faktum är att brännbart avfall är den enskilda produkt som är absolut bäst för klimatet att importera.

– Att vi förnyar kraftvärmeverket bygger på att vi behöver en robust anläggning som fortsätter att leverera prisvärd fjärrvärme på miljömässigt bra grunder. Och faktum är att importen av brännbart avfall skapar en långsiktigt hållbar lösning som ger både miljömässig nytta och konkurrenskraftiga kundtaxor, enligt Niklas Gunnar, värmechef på Mälarenergi.

Profu är ett konsultbolag som bland annat arbetar med avfall. Johan Sundberg, Profu, menar att importen också är ett naturligt steg när alla inblandade parter i Sverige har blivit extremt bra när det handlar om återvinning.

– Det finns stora miljöfördelar med import av brännbart avfall och om man jämför med vilken annan produkt som helst är det brännbara avfallet det mest gynnsamma ur miljösynpunkt. Det är bättre att transportera hit avfallet och energiåtervinna här än att avfallet ligger kvar på deponi och får stor miljöpåverkan. Deponi är ett stort problem i Europa och genom att importera avfall finns det vinnare i flera steg. Sedan 2008 har det också visat sig att det går att få ekonomin att växa i Sverige utan att avfallet ökar. De varor och produkter som säljs ger mindre eget avfall än tidigare och ur miljösynpunkt är detta givetvis oerhört bra, säger Johan Sundberg.

Men han menar också på att det fortfarande är en lång väg att vandra. Den totala mängden avfall i deponi uppgår till cirka 140 miljoner ton avfall i Europa och Sveriges uppskattade import av brännbart avfall är cirka 2,5 miljoner ton. Med andra ord finns det ingen risk att de som importerar brännbart avfall riskerar att stå utan bränsle. Tyvärr finns det för mycket avfall i Europa.

– En önskan är givetvis att alla andra länder utvecklar sin kraftvärmepark på samma sätt som vi har gjort i Sverige och det skulle ändå innebära att det finns ett överskott på brännbart avfall. Ett förbud för deponi är bra och får alla intressenter att tänka till och utveckla system som ersätter sämre behandling och sämre bränslen för värme och el. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att det handlar om gigantiska investeringar när man konverterar till avfallsförbränning och därför är det mycket bra när man kan räkna in intäkten för att ta emot brännbart avfall. Jag skulle säga att målsättningen för bolagen handlar om att hitta miljömässigt hållbara alternativ. Självklart måste det finnas ekonomisk bärighet för att sjösätta dessa enorma kraftvärmeprojekt men det är inget som kommer att bidra till att man mångdubblar någon vinst. Att producera värme och el utifrån brännbart avfall bygger på andra parametrar än ekonomisk vinst, säger Johan Sundberg.

På Mälarenergi har man investerat 2,85 miljarder kronor i den nya anläggningen som omfattar en bränsleberedning, inomhuslager för balat avfall, panna, turbin och rökgasrening.

– Vi på Mälarenergi ser oss som samhällsbyggare och kan vi bidra till minskade avfallsmängder genom energiåtervinning, har vi inte bara möjligheten, utan även skyldigheten att dra vårt strå till stacken. Genom den nya anläggningen fasar vi ut användningen av fossila bränslen och sänker vår miljöpåverkan. Vi var tidigt ute med fjärrvärme i Västerås och vi är snabbfotade när det gäller flexibilitet och modernisering. Därför blir den här förnyelsen och nya anläggningen naturlig för oss, avslutar Niklas Gunnar.