Vallda Heberg sätter svenskt rekord i solenergi

Panncentralens vakuumsolfångare i Vallda Heberg. Foto: NCC

Landets första bostadsområde med enbart passivhus och energi från sol och biobränsle sätter rekord i solenergi. Första året står solen för 40 procent av värmeenergi i Vallda Heberg i Kungsbacka. Det är nära 15 procent mer än vad som hittills uppnåtts på våra breddgrader.

– När vi började bygga området 2011 ville vi utmana oss själva och att använda mer solenergi än vad andra hittills gjort: Hela 40 procent av områdets energibehov skulle tillgodoses av solen. Redan efter ett års mätningar ser vi att det kan lyckas. Värdena ligger runt 40 procent. Det är, vad vi vet, svenskt rekord för ett bostadsområde i Sverige, säger Christer Kilersjö, vd för Eksta Bostad.

Eksta Bostad och NCC byggde Vallda Heberg mellan 2011 och 2013.

Enligt de första mätningarna kan Vallda Heberg slå tidigare rekord för solenergianvändning i ett svenskt bostadsområde med omkring 14 procent. Solenergin och biobränsle försörjer 26 villor, varav flera med barnfamiljer, 38 lägenheter varav några för seniorer och ett äldreboende med 64 bostäder.

– Att bygga energieffektivt i så stor skala är unikt och helthetstänket som genomsyrat projektet är ovanligt. Framgångsfaktorn är det nära samarbetet och stora engagemang som alla parter haft i projektet. Därför har vi hittat lösningar, som vi inte skulle gjort i en traditionell entreprenad. Alla ville verkligen lyckas nå målet, säger Martin Sandberg, specialistchef inom Hållbarhet på NCC.

Den nära samarbetsformen i Partnering har till exempel resulterat i passivhus med ovanligt lågt luftläckage, som minskat värmebehovet ytterligare. Solfångarna på taken kompletterades med vakuumsolfångare på panncentralen och mycket välisolerade ledningar som distribuerar energin.