Ingen ny fjärrvärmeledning byggs under Öresund

Foto: Öresundskraft
Foto: Öresundskraft

Helsingborg och Helsingör får ingen gemensam fjärrvärmeledning. Det hela faller på att ekonomin i projektet blir för dålig då Helsingör beslutat att istället investera i sitt nuvarande kraftvärmeverk.

Våren 2012 startade Öresundskraft och Forsyning Helsingör (FH) en gemensam, EU-finansierad utredning. Syftet var att undersöka de ekonomiska, juridiska, tekniska och miljömässiga förutsättningarna för en fjärrvärmeledning under Öresund mellan Helsingborg och Helsingör.

Slutrapporten visar i korthet att det är tekniskt komplicerat att dra en ledning under sundet. Dock är det fullt genomförbart. Påverkan på den maritima miljön bedöms som liten, däremot skulle en ledning bidra till lägre utsläpp av växthusgaser och minskad primärenergianvändning.

En juridisk svårighet är att ett projekt som detta enligt dansk lag måste vara samhällsekonomiskt lönsamt. Det naturgaseldade kraftvärmeverket i Helsingör skulle ersättas av produktion i Sverige med minskade energi- och koldioxidskatter för danska staten samtidigt som intäkter från elförsäljning uteblir.

Företagsekonomiskt skulle ledningen vara lönsam för både Öresundskraft och FH, givet nuvarande produktionsanläggningar. Dock har FH under utredningens gång beslutat att investera i en ombyggnad av sitt nuvarande kraftvärmeverk från gas till biobränsle. Därmed är ledningen inte längre ett lönsamt alternativ. Från dansk sida ser man även risker med att bli beroende av leveranser från Helsingborg och därmed också påverkas av inte bara dansk utan också framtida svensk energi- och skattepolitik.

– Med dessa förutsättningar är det endast med en kraftig utbyggnad av fjärrvärmenäten i norra Själland som ledningen kan bli intressant och det är inget som kommer att ske i närtid. Därmed skjuts frågan om en gemensam fjärrvärmeledning på framtiden, konstaterar Lars-Inge Persson, chef för affärsområde Kraft & Värme vid Öresundskraft.